Hästliv
4 april 2019 10:55

Webbkamera i boxen gör hästägare glada

UppfödartipsHästägarnas behov rankas högt på Långeruds gård, som ägnar sig åt hästuppfödning.
− Vi har webbkameror i boxarna där de kan följa fölen på distans, berättade Madelen Ohlzon på Hästföretagarforum.

Webbkamera i boxen gör hästägare glada
Madelen Olsson från Långeruds gård gav smarta tips till uppfödare. Foto: Anna Nyberg

Ridsporten har en hel del att lära från travet. Det stod klart efter att Långeruds gård i Kristinehamn hade berättat om sin verksamhet för deltagarna på Hästföretagarforum i Göteborg.
På gården finns drygt 25 fölston inackorderade.
− Vi tar emot ston från ägare i olika länder, tar hand om fölen och gör dem redo för auktion,  berättade Torbjörn och Madelen Ohlzon.
Med sitt läge i Kristinehamn i Värmland är de långt ifrån storstäderna och får hitta andra sätt som ägarna kan följa sina ston och föl.
− Vi har webbkamera i alla fölboxar, så kan ägarna sitta på sitt kontor var som helst i världen och följa sitt föl. Vi tar också mycket bilder som ägarna kan se på sina hästar.

Fölen förbereds sedan för försäljning.
− De lär sig bli hanterade och vara artiga. Hästarna står i egna boxar, och det gör att de är lättare att visa för spekulanterna, som slipper bege sig ut i leriga hagar, berättade Madelen Ohlzon.
De ska också välja ut vilka hästar som ska presenteras på de olika auktionerna, inklusive den obligatoriska fotograferingen. Madelene Ohlzon tipsade om silvertejp för att hålla manen i ordning på den sida som inte syns.
− Jag tror att den största anledningen till att folk slutar med avel är just fotograferingen. Och när den är genomförd behövs familjerådgivning, avslöjade Madelene Ohlzon och fick publiken att skratta igenkännande.

Tekniska lösningar har Långerud också satsat på. I stället för att mocka 50 boxar varje dag halmas boxarna dagligen, och så körs bäddarna ut med maskin var tredje vecka. De 100 meter långa stallgångarna sopas inte, utan görs ren med lövblås. I hagarna är det eluppvärmda vattentunnor.
− Vi chippar också fölen med termochip. De är lite dyrare än andra chip, men vi får snabbt veta om ett föl får feber, sade Torbjörn Ohlzon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden