Hoppning
17 juni 12:23
Ridsportplus

Westergren efter framgångarna: ”Knappt hunnit smälta det”

SHW 2023När Marcus Westergren tvingades byta häst i sista stund på det femstjärniga meetinget i La Baule förra veckan, tvekade han inte att ta in Fellaini de Liebri Z - trots att det 9-åriga stoet aldrig gått så stort. Resultatet var imponerande och när han i helgen red in på Stockholm Stadion har han fortfarande inte riktigt kunnat smälta framgångarna.

Westergren efter framgångarna:  ”Knappt hunnit smälta det”
Marcus Westergren är tillbaka på unghästryggen efter femstjärniga framgångar. Med Lyandro MDB blev det ännu en nolla på lördagen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kanske finns det framtida internationella mästerskapshästar i klassen med begåvade 7-åringar som idag gjorde sin andra runda i Lövsta Future Challenge under helgen på Stockholm Stadion – en klass som idag toppades av SWB-stoet Parfait d’Avril (e Casallco-Uskudar des Malais, uppf Elly Hansson, äg Farman Zetterman AB) riden av André Brandt, följt av Peder Fredricson och hans framtidshopp H&M Que Sera.

Marcus Westergren var tillbaka i unghästsadeln på 7-årige Lyandro MDB (KWPN val, e Grand Slam-Ahorn, uppf M. de Boer, äg Jonas Lenman), som gjorde ännu en felfri runda och slutade precis utanför placering.

Efter förra veckans stora framgångar i La Baule – där Westergren och Fellaini de Liebri Z (KWPN sto f -14, e Faustino de Tili-San Patrignano Corrado, uppf De Liebri BVBA, äg L och P Finnhammar) vann en femstjärnig 1,50 och var fyra i Grand Prix – fortsätter vardagen.
– Jag har nog knappt hunnit smälta det än, konstaterar han.
– Det var fantastiskt och hästen gjorde det på ett exemplariskt sätt, så det är otroligt skoj att ha fått fram ännu en häst som går de här klasserna.

Att skimmelstoet Fellaini de Liebri Z fick axla ansvaret i La Baule var inte riktigt tanken.
– Det var Hurry Up G som skulle gå de största klasserna, men hon blev sparkad på tävlingsplatsen när vi stod och skulle kyla henne. Hon är fortfarande halt.

Fellaini skulle gå lilla rundan, men Marcus tvekade inte att ta in stoet i femstjärnigt.
– Hon har gått några stora klasser och varit så klockren i dem, så det kändes väldigt naturligt att ta henne. Man får väl knappt säga det men det kändes nästan lätt för henne.

Ridit mängder av unghästar

Marcus Westergren är mest känd som en rutinerad unghästryttare, men kanske har drömmen om de stora arenorna funnits där hela tiden?
– Det har kanske inte varit målet egentligen, utan jag har hittat ett sätt att tjäna pengar på – det är att ta fram unghästar. Men nu på senare tid har vi sett att jag har kunnat ta fram äldre hästar också och då har det blivit ett lite annat upplägg för oss. Det är väl egentligen min fru som har pushat för det här.

Beslutet att behålla och satsa på de lite äldre hästarna också har vuxit fram, och grundar sig i det ekonomiska för familjen.
– Företaget måste ju överleva, jag vill också åka på semester och köra en bra bil. Vi har jobbat länge för det här, och till stor del har jag min fru att tacka för det – hon har sagt nej till stora bud för hästarna, bud som är helt sanslösa.

Hur framtiden ser ut för 7-årige Lyandro vet han inte än – valacken radar upp nollor men med sin stora kropp är det än så länge svårt att gå mot klockan.
– Det känns väldigt enkelt med honom, men han är ju så stor. Det är som natt och dag att rida honom jämfört med mina andra hästar, det skiljer nästan 20 centimeter i manken på dem. Är man 1,80 så blir det också galoppsprång därefter. Men han har gjort väldigt bra ifrån sig så vi får se vad som händer, om han blir kvar eller inte.

Nationshoppning nästa helg

Nästa vecka väntar ännu ett internationellt uppdrag för Westergren och Fellaini de Liebri Z, när de åker till Nations Cup-meetinget i Deauville – en viktig tävling om Sverige ska ha chans att ta sig upp i högsta ligan igen.

Drömmer du om rida internationella mästerskap?
– Absolut, om man har hästarna för det så gör jag ju det, självklart. Det gjorde jag även när jag var ung men då satte en skada stopp. Man måste jobba sig upp och nu har jag nog egentligen alla förutsättningar som behövs för det.

Resultat Lövsta Future Challenge unga hästar

André Brandt-parfait D´avril 2 230617 Rt
André Brandt på väg mot seger med Parfait d´Avril. Foto: Roland Thunholm
Peder Fredricson-que sEra 1 230617 Rt
Peder Fredricson och H&M Que Sera var tvåa för andra gången den här helgen. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden