Avelsnyheter
13 september 2019 13:05
Ridsportplus

Ylva Hästak glänste i Nybro

UngponnybedömningDet 3-åriga ridponnystoet Ylva Hästak kammade hem rejält höga poäng under 3-årstesten i Nybro. Även Holmtebo Irish Fiddler, Torpalyckans Checkpoint och SB Whizzed Breeze hade en lyckad helg på kvalitetsbedömningen som hölls samtidigt.

Ylva Hästak glänste i Nybro
Ridponnystoet Ylva Hästak (e Dirco Hästak u Emmeli P) fick 9-9 i hoppning under 3-årstesterna i Nybro. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det 3-åriga ridponnystoet Ylva Hästak glänste när Sydöstra Sveriges ponnyförening anordnade 3-årstest och kvalitetsbedömning den 8 september i Nybro.

Hon fick 9-9 i hoppbetyg och slutbetyget slutade på hela 52 poäng och 49 poäng i sammanlagt gångartsbetyg.

Stjärnspäckad härstamning

Stoet har att brås på för i hennes stam finns hästar och ponnyer som varit framgångsrika i både hoppning och dressyr. Pappa är varmblodshingsten Dirco Hästak som har startat internationell hoppning och mamma är ridponnystoet Emmeli P som lämnat Emmy P och Giacomo som båda vunnit SM i ponnydressyr .

Hon har även en godkänd son i XTop Hästak. Ylva ägs och är uppfödd av Hästak i Älmeboda.

Alf Johansson dömde exteriören, Harald Jönsson hoppningen och Ann-Kristin Karlsson dömde gångarterna i kvalitetsbedömningen.

Flera dubbla utmärkelser

I 3-årstestet kom åtta ponnyer fram för visning och fem fick utmärkelse, varav två kom hem med dubbla sådana.

Connemaran Holmtebo Irish Fiddler belönades med 49 poäng för sin hoppning och 47 poäng för gångarter vilket innebar att han fick dubbla utmärkelser precis som Ylva Hästak.

Irish Fiddler är e. Gurteen Paddy u. diplomstoet Hagens Ixora. Ägare är Isabelle Karlström, Mjölby och uppfödare Johan och Elisabeth Ljungstorp, Valdemarsvik.

New forestponnyn Torpalyckans Pluto var nära att komma hem med dubbla utmärkelser med poängen 50 för gångarter och 49 i hoppning men en snöplig sjua i temperamentsbetyg gjorde att det inte blev någon hopputmärkelse.

Torpalyckans Checkpoint Rnf 223
Godkände new forest-hingsten Torpalyckans Checkpoint var den enda med dubbla utmärkelser på kvalitetsbedömningen i Nybro. Foto: Yvonne Karlsson

Nio i delbetyg för godkänd hingst

Tio ponnyer visades på kvalitetsbedömningen varav hela åtta fick minst en utmärkelse.

Godkände new forest-hingsten Torpalyckans Checkpoint var den enda med dubbla utmärkelser och han fick också dagens högsta poäng med 8,55 i hoppning och 8,17 i gång med nior i delbetyg för alla tre gångarterna.

Checkpoint placerade sig trea i förra årets gångartsfinal. Han är liksom Pluto e. Bakkegaards Pinpoint som uppfödaren Maria Ahl importerade från Danmark för ett antal år sedan och som har varit lyckosam i svensk new forest-avel.

Sb Whizzed Breeze
SB Whizzed Breeze är e. welshhingsten Thistledown Arctic Wind och u. ridponnystoet SB Winning Breeze. Ägare och uppfödare är stall Brännebäck i Blomstermåla. Foto: Yvonne Karlsson

Flera utmärkelser

Ridponnnyn SB Whizzed Breeze var den enda av övriga startande som fick mer än åtta poäng i någon av disciplinerna. Han belönades med totalpoängen 8,27 för gångarter, med delbetygen 9-8-9 på skritt, trav och  galopp under ryttare. SB Whizzed Breeze är e welshhingsten Thistledown Arctic Wind och u ridponnystoet SB Winning Breeze. Ägare och uppfödare är stall Brännebäck i Blomstermåla.

Welsh mountain-stoet Mosshults Saffron var nära att komma upp över åtta poäng men slutpängen landade på 7,96 i gångarter vilket räckte till en utmärkelse.

Hon fick en nia för sin fina galopp. Hon var som 3-åring med i riksfinalen i gångarter.

Saffron är e. den importerade hingsten Forlan Honey Supreme med Mosshults Sider som mamma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden