Fälttävlan
21 mars 2020 21:13
Ridsportplus

Yogi Breisner: ”I dag krävs hästar som är bra i alla tre moment”

StafettpinnenAnna Hassö svarade på frågorna i förra Ridsport. Hon skickar stafettpinnen vidare till Göran ”Yogi” Breisner, olympisk rådgivare till de svenska förbundskaptenerna i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Yogi Breisner: ”I dag krävs hästar som är bra i alla tre moment”
Göran ”Yogi” Breisner, olympisk rådgivare till de svenska förbundskaptenerna i hoppning, dressyr och fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När antalet lagryttare på OS minskas till tre, hur tror du att det påverkar uttagningarna i fälttävlan? Väljer man de mest toppresterande, eller blir fokus på dem som har störst chans att komma i mål?
– Det lag som har hästar där alla kommer runt har definitivt en fördel. Vad gäller uttagningen behöver man tre hästar med ett stabilt ’record’, en bra meritlista, men de måste också vara fysiskt sunda för att minska risken för skador.

Om terrängen, på grund av klimatet, minskas till åtta minuter, tror du att det gynnar ”dressyrhästarna”? Eller är det så extremt väder att fullbloden kan hämta in ett underläge på så kort bana?
– Man tror ofta att fullbloden klarar varmare klimat bättre än andra, men personligen tror jag att det är individuellt. Det viktigaste är att hästen acklimatiserar sig och att den kommer fram i ett bra skick.
– Så som sporten ser ut i dag krävs hästar som är bra i alla tre moment, det är inte som förr när uthållighetsmomentet vägde tyngst. Men det är inte säkert att det blir lättare bara för att det är åtta minuter – är banan svängig tar det mer ur hästen att bromsa ner inför hindret och sedan accelerera än att galoppera på i ett jämnare tempo.

Rider du något själv numera?
– Jag rider, även om det tyvärr var ett tag sedan. Ett helt år tror jag. Men efter hand när jag blir pensionär får jag mer tid och ska ha ridning som hobby igen. Jag är delägare i flera hästar. En 6-åring och en 4-åring som Laura Collett ska tävlingsrida. Sedan har jag en svenskfödd 3-åring  efter Godsend du Reverdy, uppfödd av Marleen Rosenkvist, och halvbror till den som blir ett år nu till sommaren. Den är efter Kannando Hästak och är kvar i Sverige, men kommer över hit i vår.

Vem skickar du stafettpinnen vidare till?
– Tränaren Ann-Catrin ”Ankan” Carlsson.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden