Avelsnyheter
26 juni 2013 10:36

Florencio I kvar i svensk avel

Avelsvärderingsnämnden (AVN) har beslutat att 14-årige Florencio I, som nyligen drabbades av pungbråck, får dispens att användas i svensk avel.

I början av juni genomförde man titthålskirurgi på Florencio I (e Florestan I-Weltmeyer-Pik Bube II), då hingsten drabbats av ett pungbråck. Man lyckades dock åtgärda bråcket och rädda testiklarna. Enligt ägaren så var hingsten snabbt tillbaka i aveln, och spermakvalitén ska vara helt opåverkad.

I och med detta, samt med hänsyn till hingstens härstamning, avels- och tävlingskarriär, har Avelsvärderingsnämnden tillsammans med ASVH:s genetiska- och veterinärmedicinska råd beslutat att ge Florencio I dispens i svensk avel. Annars råder förbud mot att använda hingstar som drabbats av pungbråck i avelsarbete.

Man har även tittat på hingstens avkommor och konstaterat att han inte är överrepresenterad när det gäller avkommor drabbade av pungbråck. Beslutet om dispens har tagits i enlighet med §5.8 i Hingstreglementet.

Källa: ASVH

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden