Krönika
29 mars 2018 17:36

Cecilia Stenshamn: ”Ryttare förväntas bita ihop och ruska av sig”.

KrönikaNu har FEI bestämt att förbunden ska få veta om ryttare på internationella tävlingar har fått hjärnskakning. Sedan är det stopp för tävlande tills ryttaren har återhämtat sig. "Bra eller dåligt? Jag tycker att beslutet är välkommet. Hjärnskakningar är osynliga och effekterna är värre än man trott", skriver Ridsports chefredaktör Cecilia Stenshamn i en krönika.

Cecilia Stenshamn: ”Ryttare förväntas bita ihop och ruska av sig”.
Ridsports chefredaktör Cecilia Stenshamn,

Har du inte ramlat av 100 gånger? Ja då är det en bit kvar till att bli en riktig ryttare. Kanske handlar den gamla myten om att få den som trillat av att känna sig bättre till mods. Ju fler avåkningar desto bättre.

Samtidigt går det inte att blunda för att ryttare drillas till att tåla fysiska prövningar. Släpa fodersäckar, mocka hos fjorton hästar och naturligtvis att hoppa upp i sadeln direkt efter en avåkning. Jag minns det som i går, när jag som tonåring ramlade av och bröt benet på en uteritt, satt upp igen och ville inte förstå varför fotleden plötsligt var så ostadig.

Sett i det perspektivet kan FEI:s beslut tyckas gå tvärt emot ryttarkulturen och rentav som ”storebror ser dig”, när nu hjärnskakningar på internationella tävlingar ska rapporteras till ryttarens förbund. Sedan inget tävlande förrän ryttaren är återställd.

Men jag tycker att FEI:s nya regel är bra. Hjärnskakning är en osynlig åkomma. Har det inte uppstått en blödning eller skallskada, så syns den inte i en datortomografi. Ändå kan skadorna inuti hjärnan vara omfattande. Därför är det lätt att underskatta hjärnskakningen.

Den som drabbas av ytterligare en hjärnskakning – innan den första har läkt ut, vilket ofta tar flera månader – kan få livslånga men. Enligt skadestatistiken drabbas fyra ryttare varje dag av en huvudskada som är så pass allvarlig att de söker vård. Hur många av dem som fått hjärnskakning är oklart. Men om en ryttare ska åka av minst 100 gånger, ja då talar oddsen tyvärr för att någon gång drabbas. 

Hjärnskakningar är dessutom osynliga på ännu ett sätt. Det har framkommit i olika studier att kvinnor och barn drabbas värre än män. Det innebär att kvinnor och barn riskerar att möta en bristande förståelse när de behöver extra mycket tid för att återhämta sig. Det kan få förödande konsekvenser i en kultur där ryttare förväntas bita ihop och ruska av sig blod, svett och tårar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden