Ponny
23 april 2018 13:02

Dubbla segrar för Monty som C-ponny

B-ponnymästareDe senaste åren har Tindra Homertz och Monty dominerat bland B-ponnyekipagen i dressyr. Nu har duon klivit upp ett snäpp och tävlar FEI-klasser mot C- och D-ponnyer med sikte på internationella starter.

Dubbla segrar för Monty som C-ponny
B-ponnyn Monty har fått dispens och tävlar bland C-ponnyer. I helgen blev det dubbla segrar för honom tillsammans med Tindra Holmertz. Foto: Privat

Tindra Holmertz har tillsammans med ridponnyhingsten Monty (ASRP f-04 e Vermont-Carneval II, uppf Ann-Charlotte Larsson) dominerat dressyren i kategori B de senaste åren. Ekipaget vann SM 2016 och 2017, och har en lång rad segrar på LA-nivå, som är de högsta klasserna som B-ponnyer tävlas i.

Nu fyller Tindra fjorton år och har blivit för gammal för att rida B-ponny. Men eftersom hon egentligen inte är för stor för Monty har de istället valt att fortsätta tävla honom i en högre kategori.
– Vi har fått dispens så han får gå bland C-ponnyerna, berättar Tindras mamma Maria Holmertz för Ridsport.

Tindra och Monty börjad rida mot större ponnyer redan i slutet av förra året och startade även i några FEI-klasser – bland annat i Development Tour där alla kategorier tävlar mot varandra. Men från och med i år är det alltså som C-ponnyekipage de rider, och Monty har visat att han kan hävda sig bra mot de större ponnyerna. Första segern togs i Filipstad för en dryg månad sedan, och vid Hästhagens tävlingar för några veckor sedan blev det fina andraplatser när de tävlade mot både C- och D-ponnyer. Denna helg blev det dubbla segrar vid Vartofta Rid- och körsällskap nationella tävlingar med 70,81 procent i mästerskapsprogrammet och 70,14 procent i lagtävlansprogrammet.
– Det var jättekul att det gick så bra och han skötte sig, berättar Tindra.

Det är lite skillnad att gå över till FEI-klasser eftersom det är ett annorlunda program med andra rörelser.
– Som C-ponny går alla program på långbana, det är en fördel för Monty eftersom han går allra bäst då, säger Tindra som gärna beskriver Monty som en stor häst i miniformat.

Målet för Tindra och Monty är nu att de ska kunna etablera sig så bra bland C-ponnyerna att de ska få möjlighet att tävla internationellt – förhoppningsvis på NM.
– Jag hoppas vi ska kunna nå dit, säger Tindra, som förutom Monty även rider två D-ponnyer och en stor häst. Förhoppningen är att ta sig både till ungponny-SM med Locksley Donna Gabriella och till children-SM med Laura.

D-ponnyvinnare i Vartofta blev Sandra Andersson WickströmMoney Boy (SNF val f-07 e Galant-Sörby’s O’Boy, uppf Rebecca Jern) i lagprogrammet med hela 73,048 procent, och Cajsa Bergh AnderssonDumle (val f-05 okänd härstamning) i mästerskapsprogrammet med 71,892 procent.

Resultat Vartofta

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden