Dressyr
22 juni 2018 06:30

SM-vinnaren Evelina Söderström: Så laddar jag upp inför EM

Inför EMÅrets SM-guld i dressyr för unga ryttare gick till Evelina Söderström och Weihenstephaner. I juli åker de till Frankrike och tävlar i EM.

SM-vinnaren Evelina Söderström: Så laddar jag upp inför EM
I juli åker Evelina ner till Frankrike för att tävla EM för unga ryttare tillsammans med sin valack Weihenstephaner. Foto: Elin Stahre

Ett SM-guld för unga ryttare på Strömsholm i början av juni och förra året en 10:e plats vid juniorfinalen i dressyr-EM i Roosendaal, Nederländerna.

Evelina Söderström och hennes valack Weihenstephaner (SWB val f-98 e Warsteiner-Dwight, uppf Tomas Blomgren) är just nu i toppform och högaktuella som ett av EM-ekipagen om några veckor i Fontainbleau, Frankrike. Den här gången rider Evelina som young rider.

Det är andra gången du rider ett EM. Vad betyder EM för dig?
– Jättemycket. Speciellt eftersom det är väldigt hård konkurrens mellan de svenska unga ryttarna. Jag har haft EM som mål och det känns otroligt bra att få bekräftat att jag och Weihenstephaner är bland dem fyra bästa i Sverige.

Familjen SöderströmFoto: Elin Stahre
Familjen är ett viktigt stöd för Evelina. Här är hon tillsammans med pappa Björn.

När det gäller den individuella prestationen hoppas Evelina på att hamna topp 18 så att hon får rida finalen. För lagets del så hoppas hon på att de ska kunna försvara lagplatsen de fick förra året, bronsplatsen.
– En bra laganda är otroligt viktigt om man ska nå pallplats. Vi försöker peppa varandra så mycket det går nu inför tävlingen, det tror jag är jätteviktigt om vi ska nå framgång, säger hon.

Om tre veckor är det dags för avfärd. Hur ser er uppladdning ut just nu?
– Vi kommer träna en del på programmen innan vi åker och så ska jag åka till min tränare Mads Hendeliowitz och intensivträna lite. Själv försöker jag träna kondition och styrka. Vill man prestera på hög nivå så tror jag det är viktigt att man som ryttare själv håller sig i form.

Vad blir din och Weihenstephaners största utmaning?
– En utmaning är att göra en noggrann planering för resan ner till Frankrike eftersom det sannolik kommer vara väldigt varmt. Det kommer krävas mycket vatten till oss själva och hästarna – och även elektrolyter. Och självklart är även det hårda motståndet en stor utmaning, men det taggar mig.

Vad har du för tankar om att rida själva programmet?
– Väl inne på banan måste jag sätta allt och inte ha några missar. Jag måste våga satsa, men inte för högt. Det handlar hela tiden om en avvägning, att jag rider med ett tillräckligt bra tryck men inte för mycket så att det riskerar att bli missar, säger Evelina och berättar att hon innan start ofta är väldigt lugn och inte lider av några direkta tävlingsnerver.

– Jag presterar bättre när det är lite press, säger hon.

Evelinas familj köpte Weihenstephaner av Evelinas tränare Mads Hendeliowitz. I en intervju för ett år sedan beskrev Evelina honom som en skarp och svårriden häst, något hon fortfarande tycker han är.
– Det är en väldigt speciell häst. Han är väldigt positiv och ser varje ridpass som något jätteroligt men kan bli ganska så skarp, nästan hingstig av sig. Han älskar att vara ute på tävling och vill helst vara etta på ärevarvet, annars börjar han busa.

Från Stockholm till Gävle

För 1,5 år sedan flyttade Evelina med sin familj från Stockholm till Gävle. En flytt som gjorde att familjen inte längre behövde ha sina hästar inackorderade utan kunde ha dem hemma på gården.
–  Det är så skönt att ha hästarna hemma. Visst, det är lite längre till Skåne och Europa när man ska iväg och tävla men det går jättebra. Vi har eget ridhus och de dagar, speciellt på vintern, när Weihenstephaner kan vara lite vild på grund av kylan, så kan jag rida själv i ridhuset. I lugn och ro.

Weihenstephaner
Weihenstephaner och Evelina Söderström gick starkt igenom SM. Foto: Kim C Lundin
Ridsport
Det blev ett SM-guld för Evelina Söderström och Weihenstephaner på Strömsholm nyligen. Arkivbild: Roland Thunholm

Hela familjen delar hästintresset och Evelinas båda systrar har egna hästar.
–  Det är väldigt roligt att hela familjen delar intresset. Vi hjälper varandra oavsett om vi är på ridbanan, i stallet eller på tävling.

Du har en häst till, Zancas Klint (val f-10 e Blue Hors Zack-Wanderer uppf Gitte och Poul Erik Klint) som du red junior-SM på i år och som du slutade på en 9:e plats med. Berätta lite om honom.
– Han är ganska oerfaren så jag red SM mest för att han skulle få mer rutin. Vi gjorde vår första start tillsammans i januari och det var även hans första start i livet. Jag är jättenöjd med hans insats och jag hoppas på att han ska bli min framtida stjärna.

Dressyrövningar

Evelinas favoriter

  • Rid på diagonalen och växla mellan öppna och sluta. Hästarna blir väldigt lösgjorda och man får en bra kontroll. Speciellt med Weihenstephaner får jag verkligen till den rätta böjningen i slutorna.
  • Börja med att samla inför en galopp piruett men lägg sedan en mindre volt istället för att göra en piruett. Detta är ett väldigt bra knep om man har en häst som gärna översamlar sig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden