Träningstips
30 april 2019 17:13
Ridsportplus

Proffstipset: Finslipa på balanserade landningar

Westergren ger rådA-tränaren och svårklassryttaren Pontus Westergren träffar ofta elever som tycker att deras hästar blir springiga efter hindren.
– Jag får ofta frågan om de ska betsla upp sin häst för att få kontroll, men det rekommenderar jag inte då problemet oftast inte uppstår på grund av hästen. Det är i många fall ryttaren som sätter hästen i obalans vilket gör att den springer, säger han och ger här sina bästa övningstips för att undvika sådana lägen.

Proffstipset: Finslipa på balanserade landningar
Pontus Westergren levererar hopptips.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport
    Pontus Westergren och Warmachine. Foto: Roland Thunholm

    Pontus Westergren är utbildad A-tränare och före detta landslagsryttare som bland annat har representerat Sverige i Nations Cup. Han har tidigare arbetat på Ridskolan Strömsholm som instruktör och innehar det svenska rekordet i höjdhoppning barbacka på höjden 2,02 meter (2011).

    Ett vanligt förekommande problem som Pontus Westergren stöter på i sitt jobb som tränare är att eleverna tycker att deras hästar blir springiga efter hindren.
    – Jag får ofta frågan om de ska betsla upp sin häst för att få kontroll, men det rekommenderar jag inte då problemet oftast inte uppstår på grund av hästen.
    Det är i många fall ryttaren som sätter hästen i obalans vilket gör att den springer, säger han.

    Många ryttare börjar bromsa direkt i landningen i stället för att först hitta sin egen balans och därefter fånga upp hästen. Om hästen landar i obalans är det ofta på grund av att den inte har fått rätt förutsättningar i anridningen.
    – Det är vanligt att ryttare letar efter en perfekt distans genom att korta upp hästen i svängarna och sedan öka på den före hindren. Då skapas en trampolineffekt som får hästen att landa obalanserat

    Ridsport

    Övn2

    Övn3

    Artikeln publicerades första gången i ridsport nr 6/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden