Träningstips
21 mars 2019 15:05
Ridsportplus

Hanna Berg tipsar om galopperande evighetsövning

ProffstipsHäromdagen berättade Ridsport att landslagsryttaren Hanna Berg är en av de svenska ryttarna som ska rida årets upplaga av Badminton. Hanna har tidigare tipsat om en riktig favoritövning i pappersutgåvan av Ridsport – här kommer den på webben för alla som vill arbeta med bland annat rakriktning och galoppens rytm.

Hanna Berg tipsar om galopperande evighetsövning
Hanna Berg, som ska rida Badminton i maj, håller träningar i terräng, dressyr och banhoppning. Foto: Madeleine von Koch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fälttävlanslandslagets Hanna Berg gillar ”evighetsövningar” och ägnar sig åt dem både med sina elever och på egen hand. Här delar hon med sig av en favorit, där olika nyttiga moment slutligen sätts samman till en helhet.

    Hanna  tränar själv för några av landets stora hästprofiler och hennes terrängtränare Linda Algotsson är den som sannolikt sådde kornet till den här övningen.

    – Jag har alltid gillat ”evighetsövningar”, men det är Linda som verkligen har fått mig att fastna för dem.  Både när jag tränar själv och tränar mina elever kan det bli många varianter på sådana här banor, som man kan arbeta vidare med tills det känns bra eller tills det är dags att pausa, säger Hanna och tillägger att den stora fördelen är att så många olika bitar tränas i samma övning.

    Mycket galoppfokus

    När den här banan arbetas igenom på rätt sätt trimmas en rad saker. Ekipaget får jobba med galoppen – både att hitta rytmen och såväl korta som länga galoppen. Rakriktningen är en viktig bit, likaså att hästen formas runt innerskänkeln och att ryttaren får med sig hästen i svängarna. En dos gymnastikhoppning ingår också. Ryttarens blick och noggranna vägar är andra viktiga bitar i övningen.

    – Det är mycket fokus på galoppen och jag gillar när hästen får jobba med sin galopp, jämnt och i en bra rytm. Oavsett övning är det viktigt att eleverna har en jämn rytm, känner att hästen är följsam och att ekipaget gör det tillsammans i harmoni. Det kollas av i den här övningen, säger Hanna.

    Hanna låter ofta sina elever arbeta med samma övningar, eller delar av dem, några veckor i rad för att nå ett allt bättre resultat.
    – Några delar ur den här övningen är personliga favoriter som jag alltid har uppsatta i ridhuset, inte minst sockerbitarna på båge och de rakriktande sockerbitarna.

    Hannasridhus
    Så här ser det ut hemma i Hannas ridhus i Skåne. Foto: Madeleine von Koch

    Skisshanna

    GÖR SÅ HÄR

    Gör delar ur banan efter vanlig uppvärmning.  Börja exempelvis med kortsidornas moment och lägg sedan till studsen, som i början kan läggas ner till cavaletti och tas i trav. Hoppa även de rakriktande sockerbitarna.

    Exempel på hur hela banan kan ridas: Vänster galopp, hoppa rakriktat över sockerbitshindren, rid en volt över bom-kryss-bom, fortsätt till studsen på diagonalen, hoppa bågen kryss-kryss, vidare till räcke-bom-bom-oxer på diagonalen och avsluta med volt över bom-kryss-bom.

    Fokusera på bra vägar och jämn, bra galopp. Var noga med rakriktning respektive ställning, arbeta igenom moment för moment och förbered i god tid för nästa del.

    Sträva efter rytm och harmoni. Ta tid på dig, lägg ett extra varv på en volt om det behövs och känn att hästen följer runt skänkeln.

    Gör svårare: Höj hindren. För de mest rutinerade kan studsen ligga på uppåt en meter, likaså kryssen på volterna. Satsa på förfining av utförandet snarare än på att försvåra. Stäm av exempelvis kvalité på galoppen, avspändhet, rakriktning och vägarnas exakthet.

    Ridsport
    Kryssen, som Matilda Thunholm här hoppar med Ice Man, är en del i Hannas övning. Foto: Roland Thunholm

    TÄNK PÅ DET HÄR

    Bryt ner. Börja med delar av banan, gäller särskilt mindre erfarna hästar och ryttare.

    Var noga mot sockerbitarna på rakt spår. Vänd på rätt ställe och i god tid för att hamna på trekvartslinjen mot sockerbitshindren, där det även är extra viktigt med jämn galopp.

    Börja och avsluta volten. Slarva inte med hur volter läggs. Den här volten bom-kryss-bom börjar och slutar vid A. Rid därpå vidare med en ordentlig hörnpassering innan du vänder in mot studsen.

    Håll studspositionen. Mot studsen ska hästen komma i fortsatt bra galopp och ultimat hinna få lite svävmoment i studsen. Tänk på att hålla din lätta position mitt över hästen med följsam eftergift och blicken upp.

    Inte för långt. För mindre rutinerade kan 2,5 meter vara bättre än 3 meter i studsen. Trava gärna in med en grönare häst och var säker på att hästen gör studsen bra på lägre höjd innan den höjs upp.

    Anpassa bågen. Bågen med de två kryssen är ett bra ställe att anpassa efter om du behöver jobba på att korta eller länga galoppsprången. Anpassa till tre, fyra eller fem galoppsprång.

    • Bommarna supportar. I räcke-bom-bom-oxer kan bommarna bromsa upp. De är extra bra för hästar som är för kvicka i kombinationen eller har svårt att nå fram.

    Checka av. Volten med bom-kryss-bom är en typisk kontrollövning. Checka av att du har med dig hästen i volten.

    Trimmashanna

    UTMANINGAR

    Vingligt mellan sockerbitarna. Sakta ner till trav om det blir alltför vingligt i galopp. Skippa gärna hindren och rid linjen vid sidan om, innanför spåret, tills rakriktningen sitter.

    Landar i obalans. När ekipage ska hoppa på en rak linje länger många det sista steget, vilket resulterar i att hästarna länger sig över sista sockerbitshindret, landar i obalans och i fel galopp. Kom hellre för nära på den första sockerbiten än för långt ifrån.

    Tappar efter studsen. Efter studsen genar vissa ekipage och har för bråttom. Håll dig till den tänkta linjen. Sätt ut ett riktmärke och fokusera på det. Rakrikta, samla ihop galoppen och förbered sedan vändningen mot bågen kryss-kryss.

    Det blir för springigt. Rytmen är viktig genom hela övningen. Om det blir för springigt, fortsätt ner till en kortsida och arbeta på volten några varv och känn om ni kan hitta rytmen. Att arbeta på en volt och öka/minska om vartannat är ett generellt tips som ofta fungerar, oavsett om hästen är för het eller inte bjuder. Är hästen alltför stressad eller uppspelt? Bryt genom att göra halt, hämta andan båda två och börja om på volten.

    Träningstipset publicerades första gången i Ridsport nr 6/2018.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden