Träningstips
3 mars 2019 19:00
Ridsportplus

Emma Ahlberg: Så får jag mina hästar lätta och luftiga

Text och filmklippDet ser lätt ut när Emma Ahlbergs hästar dansar fram. Här berättar dressyrryttaren, som numera driver eget efter nio år som beridare hos Andreas Helgstrand, om hur hon arbetar med hästarna för att de ska bära vikten på bakbenen.

Emma Ahlberg: Så får jag mina hästar lätta och luftiga
Emma Ahlberg delar med sig av träningstips. Foto: Tina Ravn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    EmmaidetaljEmma Ahlberg: ”Jag fick frågan om hur jag får mina hästar att bära vikten på bakbenen. Tanken är att de ska utföra arbetet med bakbenen under magen, så att de lyfter fronten, frambenen och halsen. Hästarna ska alltså inte arbeta med bakbenen ner från höften eller strax bakom kroppen, där de knuffar på framåt i stället för att bära och lyfta. Här är mina svar:”

    1:

    Uttrycksfulla hästar

    Jag är, om jag själv får säga det, bra på att få mina hästar lätta. De är lätta i handen och för skänkeln. De är helt enkelt inte fysiskt tunga att rida.
    Det är också på detta sätt jag får hästarna att arbeta ”på bakbenen”. De kommer till läget att ”hänga i luften” och bli uttrycksfulla i sina gångarter.

    2:

    Reaktionshastighet

    Det handlar mycket om ”fram” och ”tillbaka”. Startar man i utgångsläget med en lite tung häst är nummer ett att jobba, konsekvent, på reaktionshastigheten.
    Låt oss säga att du skrittar. Se till att sitta obesvärat, utan att driva eller hålla i hästen. Så utan större förberedelser ber du hästen om att gå fram.

    ”Pricka till” en gång med skänkeln och ta bort den igen. Gick hästen upp i trav? Beröm. Gjorde den det inte, eller hände det först ett eller två steg senare? Skänkla till så att hästen svarar ordentligt framåt. När den reagerar som önskat, ta bort hjälpen. Så gör du om, och gör rätt. Flera gånger.

    3:

    Ta bort hjälpen

    Meningen är att hästen ska reagera snabbt och lätt. Inte att den ska gå fram för tryck eller kraft, utan för en liten snabb signal.

    För att nå dit måste man vara extremt konsekvent. Varje gång du ber om en reaktion och den kommer, ta bort hjälpen så att du inte fortsätter att driva i onödan. Omvänt, svarar hästen inte, eller kanske bara ger 65 procent när du bad om 100 procent, driver du framåt tills hästen ger 120 procent och tar sedan bort hjälpen.

    4:

    Bär inte hästen

    Det samma gäller handen. Var snabb med handen – och släpp. Du får aldrig någonsin hålla, dra eller hänga. En häst som är stark eller seg kommer aldrig att släppa genom att ryttaren med armstyrka håller eller drar.

    Genom att hålla emot i tygeln, eller bära eller dra i hästen, ger du bara hästen något att hänga på. Mitt råd är därför att vara snabb och släppa igen. Då är hästens alternativ att släppa eller ramla på näsan. Det är samma princip som med skänkeln. Var snabb och effektiv, och ta sedan bort hjälpen.

    5:

    Lek med takt och tempo

    Först när du har uppnått lyhördhet från hästens sida kan du börja koppla ihop ”fram” och ”tillbaka”. Då kan man plötsligt leka med olika takter och tempon. Få hästen ut ur sin naturliga takt och sätta den i en ny, byta växel fram och tillbaka och spela med balansen.

    När du har skapat så mycket styrka och balans, kan du i alla takter vippa balansen över på bakbenen. Genom att bara röra på lillfingret, vippa hästen tillbaka på bakbenen och vänta, medan man ber om takten och lyftet med gaspedalen (skänkeln). Har man fått detta att fungera, kan man snabbt börja leka och experimentera med de små stegen som leder till piaff.

    6:

    Grunden är allt du står på

    Det gäller att stå fast vid sina principer i alla situationer. Är du inte konsekvent, och att du kanske låter hästen svara lite dåligt framåt, eller bär den runt med handen en dag av en eller annan anledning, då har du skickat sitt eget arbetsläge två steg tillbaka.

    Om det var okej att bara ge 70 procent i går, varför skulle hästen ge mer i dag? Bar du den i går, får du nog bära hästen igen i dag, och säkert lite mer ändå. Ändrar man inte på det, finns det ingen anledning att fortsätta pressa på framåt, att be om mer lyft eller leka med nästa steg i utvecklingsstegen. Grunden är allt du har att stå på och allt du har att jobba utifrån, om det ska bli rätt i slutändan. Inga men.



    Nyligen gjorde Ridsport ett stort reportage med Emma Ahlberg, vars sabbatsår hos Pether Markne och Per Sandgaard ledde rätt in i dressyrens värld. Läs reportaget här.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden