Träningstips
8 februari 2019 13:22
Ridsportplus

Therese Nilshagen tipsar: Träna byten på enkelt vis

Egentligen lättTherese Nilshagen är en av Sveriges främsta dressyrryttare. Hon är också en hejare på att lära in galoppombyten på ett enkelt och lekfullt sätt – här delar hon med sig av sina tips.

Therese Nilshagen tipsar: Träna byten på enkelt vis
"Om jag inte rider följsamt och har en bra position i sadeln gör jag det väldigt svårt för hästen." Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När man börjar prata om galoppombyten är det en del ryttare som genast drar öronen åt sig. Byten låter hiskeligt svårt, är det verkligen något alla har kapacitet för? Absolut menar Therese Nilshagen, som bland meriterna har ett lagbrons och en fjärdeplats individuellt på EM.

    Faktum är att det finns väldigt få hästar som inte kan byta galopp. Om det felar beror det oftast inte på hästens kapacitet utan snarare på våra bristfälliga hjälper.
    –  För hästen är det egentligen lätt att byta galopp. Titta bara på unghästar ute i hagen, de byter hela tiden utan problem, säger Therese och förklarar att det bara är en fråga om kommunikation.

    –  För mig som ryttare gäller det att få hästen att förstå att den ska byta galopp på mitt kommando och där är min sits väldigt viktig. Om jag inte rider följsamt och har en bra position i sadeln gör jag det väldigt svårt för hästen.

    Titta bara på unghästar ute i hagen, de byter hela tiden utan problem.

    Ge hästen en ärlig chans

    Hon påminner om att även en 600 kilo tung häst kan känna en fluga som landar på kroppen – naturligtvis är den känslig för om vi sitter snett eller inverkar fel. För att bli mer liksidiga och få en mer stabil sits tipsar hon om att rida utan stigbyglar, gärna medan någon longerar oss.

    –  Försök också se till att du själv har en bra fysik så du inte är ett hinder för din häst. Vi kan inte kräva saker av våra hästar utan att ge dem en ärlig chans att lyckas.

    Gör så här:

    • Att träna byten behöver inte vara svårt, inte om du förbereder både dig och hästen för uppgiften. Innan du börjar byta gäller det att du har en bra galopp, kontrollera att du kan både samla och länga galoppen som du vill.
    • Nästa steg mot ett bra byte är övergångar. Ett byte är i princip en ny fattning och därför börjar Therese träningen genom att jobba på övergångar mellan skritt och galopp.
      – Var noga med att hästen svarar fram för skänkeln i fattningen. När övergångarna fungerar kan du börja med byten.
    • Till en början är det bäst att alltid träna byten på samma plats. På så sätt blir det lättare för hästen att komma ihåg vad som väntas av den. Men se upp för att träna på diagonalen där hästen ska byta under tävling!
      – På diagonalen ska hästen känna sig trygg så felen är det bäst att göra någon annanstans, säger Therese. För att göra ett byte rider du i stort sätt på samma sätt som du gjorde när du gjorde övergångarna. Var noga med att berömma när det blir rätt. Therese påpekar att hästar måste få känna att de är duktiga, ofta.

    Fakta

    Tänk på det här

    • Börja träna på en linje. När hästen börjar förstå bytena, då är det dags att byta linje. annars kommer hästen snart förekomma dig.
    • Håll dig alltid till den utstakade linjen och håll blicken stadigt rakt fram i bytena.
    • Om hästen blir lite trött så nöj dig med halvbra och beröm. Tvinga aldrig fram något, tvång förstör även de bästa hästarna!
    • Jobba lika mycket i båda varven.

    Det här trimmar du extra i arbetet med byten:
    Kommunikation, rakriktning och kvalitén på galoppen.

     

    Ridsport
    Therese Nilshagen trimmar sin stjärna Dante Weltino Old på Friends. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden