Träningstips
12 februari 2020 17:50
Ridsportplus

Jenny Andersson stärker unghästen med evighetsbana

UnghästträningUnghästutbildaren Jenny Andersson tipsar om hur du bygger styrka och koordination hos den unga hästen med hjälp av en gymnastiserande evighetsbana.

Jenny Andersson stärker unghästen med evighetsbana
Jenny Andersson med Dilba (SWB sto f -11 e Diarado-Balou du Rouet, uppf Skattagård AB, äg Emelie Marsh). Foto: Sandra Nordin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jenny Andersson har ridit och utbildat en mängd unghästar, bland annat i samarbete med Grevlunda och Malin Baryard Johnsson. Hon lägger stort fokus på att bygga upp och stärka hästarna inför kommande uppgifter. Jenny tycker det är viktigt att individanpassa träningen för varje enskild häst och vara noga med att både kropp och huvud hänger med i träningen.

De unga hästarna rids främst ut i skog och mark men träningen kompletteras med markarbete och evighetsbanan.
– Ibland kanske jag går in i ridhuset och hoppar två hinder efter att jag ridit ut. Som med Cloudy Bay som hade lite svårt för vattenmattan, han fick gå eller hoppa över den varje dag oavsett vad vi gjorde. För att avdramatisera och att träna, säger Jenny.

Evighetsbanan brukar hon introducera för hästarna när de är runt fem år och är väl inhoppade.
– Den höjer pulsen, gymnastiserar och är bra hjärngympa, säger Jenny.

Ovning1
Träna upp kvickheten

1. Träna upp kvickheten

Börja med att introducera evighetsbanan genom att hoppa kryssen på långsidan för att sedan hoppa studsen på samma långsida. Genom att börja med kryssen hjälper du till att rama in hästen och får den rak, vilket gör att hästen får bra förutsättningar att hamna rätt på studsen.

Jennyanderssonovning1
Övring 1 Foto: Sandra Nordin

Övningen med olika avstånd är bra hjärngympa för både häst och ryttare. Övningen är också en bra förberedelse inför att så småningom börja hoppa kombinationer.

Som ryttare är det viktigt att hålla koll på sin överlinje och hålla en bra position för att hjälpa hästen så mycket som möjligt genom övningen.
– Det ska inte vara några högre hinder utan det är tänkt att för att få upp pulsen  och bygga styrka. Man ska ha i bakhuvudet att unghästar bygger man för framtiden. De ska inte vara som bäst nu, säger Jenny Andersson.

Ovning2
Få igång galoppen

2. Få i gång galoppen

Det är viktigt att hästen är rak och ordentligt framme för skänkeln i den här övningen. Tanken med övningen är att den ska vara så enkel att du som ryttare lätt kan placera hästen rätt.

Hoppa hindret på diagonalen för att sedan rida på kryssen som du hoppade i förra övningen. Därefter hoppar du hindret på nästa diagonal. I den här övningen handlar det mycket om att få i gång bakbenen och därigenom få in rutinen att hålla i gång galoppen ordentligt.
– Det är lätt hänt att man sitter hemma och bromsar i galoppen. Tanken med den här övningen är att få i gång ”galopphjulet” i bakbenen.

Jennyanderssonovning2
Övning 2 Foto: Sandra Nordin

När du känner att övning ett och två sitter kan du välja att koppla ihop dem.
– Har du lyxen att kunna ha hinder framme kan du ju rida ut och sedan rida in på ridbanan eller i ridhuset och hoppa två hinder innan du sitter av för dagen, säger Jenny.

Ovning3
Rid hela varvet runt

3. Rid hela varvet runt

När man känner att de föregående övningarna fungerar bra är det dags att koppla ihop övningarna för att kunna rida hela varvet runt på evighetsbanan. Det finns fler vägalternativ, men börja gärna med de hinder du redan tränat på och som du vet fungerar bra. Den positiva upplevelsen är väldigt viktig, speciellt när man jobbar med yngre individer.

Jennyanderssonovning3b
Övning 3 Foto: Sandra Nordin

Planera vägarna noga och ha i bakhuvudet att återhämtningen är enormt viktig i en sån här övning.
–  Evighetsbanan bygger styrka och kondition men man bör ha i bakhuvudet att den också genererar mycket mjölksyra. Därför gäller att använda sunt förnuft och vara väldigt lyhörd för vad den unga individen orkar och klarar av. Tanken är att vi ska bygga upp en stark och smidig häst inför framtiden, inte slita på den, säger Jenny.

Fakta

Jenny Andersson

Jenny Andersson är sportchef på Södertälje Ridklubb, egenföretagare och utbildar unghästar. 

Utbildade Cloudy Bay (val SWB f -12, e Hip Hop-Cortus, uppf Pernilla Nilsson, äg WGE Horses SL) som vann 5-årsfinalen i Falsterbo 2017 med Stephanie Holmén.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden