Träningstips
18 mars 2019 15:46
Ridsportplus

Tysk precision i topptränarens tips

ExakthetFör den tyska mästertränaren Heinrich-Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann är noggrannhet och precision grunden till all framgång. Här bjuder han på tips och övningar för att slipa på just det.

Tysk precision i topptränarens tips
En av grupperna som tränade för Kaiser Johannsmann på Flyinge i höstas bestod av fälttävlansryttare. 2018 års SM-vinnare Johan Lundin som fick jobba med travbommar, något som Kaiser använder sig mycket av i träningen. Foto: Helena Lundström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kaiser Johannsmann lämnar ingenting åt slumpen. Han inleder träningen med att låta ryttarna värma hästarna i ett friskt tempo, men i balans och med kontroll.
– Hästarna måste arbetas i ett tempo som sedan går att använda på tävlingsbanan. Det gäller att lära sig att kontrollera och påverka hästen i rätt tempo och inte rida alldeles för långsamt.

KaisertipsFör Kaiser är traven en viktig gångart; ryttarna får arbeta mycket i trav. Han lägger extra stor vikt vid att ryttarna rider exakta hörnpasseringar, där hästen är ordentligt ställd runt innerskänkeln och formar sig på rätt sätt utan att ryttaren drar för mycket i framför allt innertygeln. Samma sak gäller vid mindre volter.

– Här är det viktigt att låta ytter axel följa med en aning framåt, så att ni inte arbetar mot hästens rörelser, säger Kaiser och visar hur han vill att de ska variera sitsen.

Han vill också att ryttarna ska variera sitt skänkelläge, och låta ytterskänkeln vara en aning tillbakadragen både i hörnpasseringarna och på volterna för att påverka hästen så att den håller samma spår med fram- och bakben genom hela rörelsen.

Clinic För Kaiser JohannsmannFoto: Helena Lundström P: 2018-21
När Kaiser Johannsmann höll träning i Flyinge hjälpte Maria Gretzer till att översätta instruktionerna till svenska. Foto: Helena Lundström

Inte förrän övningen utförs på ett korrekt sätt låter han ryttarna gå vidare till nästa moment. Även i galopparbetet vill Kaiser se exakthet i ridning och vägar. Helst ska ryttarna hela tiden hålla sig en bit innanför spåret för att bli mer medvetna om var de har ytterhjälperna och påverka hästarna så att de tänker rakt fram och arbetar lika mycket med båda bakbenen.

Trots att Kaiser är noggrann med att grundarbetet ska fungera ordentligt innan hoppningen börjar på allvar, vill han ändå inte att det tar för lång tid att värma hästen och förbereda den för hoppning.
– I dag har du inte mer än 20-25 minuter på dig på en framridning innan det är dags att ta sig an banan. Därför måste du lära dig att förbereda hästen på bästa sätt inför hoppning på den tiden.

 

Kaiser1Kaiser2Kaiser3

Fakta

Heinrich-Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann

  • Ålder: Fyllde 67 år den 23 december.
  • Bor: Gütersloh i nordvästra Tyskland.
  • Meriter som ryttare: Har ridit ett VM, ett EM och en WC-final. Var med i det tyska silverlaget vid EM 1980. Slutade tävla 2005.
  • Meriter som tränare: Tränade unghästar och yngre ryttare vid Ludger Beerbaums anläggning 2005-2011. Förbundskapten för Ukrainas landslag 2011- 2014. Anlitades av Svenska Ridsportförbundet och höll några landslagsträningar i Sverige när Maria Gretzer var förbundskapten.
  • I Sverige: Har de senaste säsongerna hållit träningar för ett stort antal ryttare
    på Ridskolan Strömsholm och på Flyinge.

Träningstipset publicerades första gången i Ridsport 21/2018 och har inte tidigare varit publicerat på webben.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden