Sverige
2 juli 2019 06:00

Rökförbudet gäller inte ridanläggningar

RökfrittDen nya tobakslagen som trädde i kraft 1 juli innebär inte automatiskt att det blir förbjudet att röka på ridanläggningar.
− Det lagstiftaren avser är främst stora inhägnade idrottsarenor, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten.

Rökförbudet gäller inte ridanläggningar
Många ridanläggningar har platser där rökning undanbedes, men de kan inte luta sig mot den nya lagen. Arkivbild Foto: Gunilla Säwenmyr

Från 1 juli gäller rökförbud på ”inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning”, som det uttrycks i den nya lagen.

− Det är inte tänkt att gälla alla platser där man idrottar, förklarar Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, som menar att ridanläggningar inte faller in under bestämmelsen – om inte kommunen har en annan åsikt.

− Det är kommunerna som ansvarar för tillsynen av hur de nya reglerna efterlevs, så därför kan det vara bra för ridklubben att ta kontakt med sin kommun och höra hur kommunen tolkar bestämmelsen.

En annan del i den nya tobakslagen kan också vara tillämplig på ridskolorna. Den gäller att det ska vara rökfritt runt entréer till platser dit allmänheten har tillträde, och dit kan entrén till en ridanläggning eller tävlingsplats räknas.
− Om det finns en utomhusservering på anläggningen, så gäller rökförbudet även där, säger Josefin Jonsson.

Några påföljder för den som röker på fel plats blir det inte. I stället är det den som ansvarar för platsen som kan straffas, om inte skyltar sätts upp om rökförbudet.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

Många ridklubbar har deklarerat att deras anläggning är rökfri. Här är Svenska Ridsportförbundets lista över rökfria anläggningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden