Sverige
15 maj 2020 09:40
Ridsportplus

Snart dags för hästar i Sverige att få en adress

RegisterNästa år ska alla hästar vara "hästbokförda" på en adress. "Det handlar om krav på att alla hästar ska registreras på den anläggning där den vanligen hålls," säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

Snart dags för hästar i Sverige att få en adress
Den nya bestämmelsen börjar att gälla i april 2021. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är i en ny EU-lagstiftning gällande flera djurslag som har kommit till för att bland annat kunna spåra smittsamma sjukdomar som det nya kravet på registrering av en adress för hästar blir aktuell.

    Nu tillkommer en koppling mellan djuret och den anläggning där hästen vanligtvis hålls. David Slottner, Jordbruksverket.

    – Alla anläggningar med landlevande djur ska vara registrerade och detta register ska kopplas ihop med det registret över hästar, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

    Det finns redan krav på att alla hästar ska vara registrerade, detta görs via olika avelsförbund som också utfärdar pass. Men var alla dessa hästar finns vet myndigheterna inte om.
    – Nu tillkommer en koppling mellan djuret och den anläggning där hästen vanligtvis hålls. Det handlar om krav på att alla hästar ska registreras på den anläggning där den vanligen hålls.

    – Men det handlar inte om att man måste registrera kortare förflyttningar. Vi har sagt att 30 dagar eller mer är det som gäller, säger David Slottner.

    Inte djur i hushållet

    Den nya lagstiftningen gäller inte djur som hålls i hushållet, till exempel hund och katt. Om dessa djur hålls i kommersiellt syfte kan registrering av deras adress också bli aktuell.

    Adressregistreringen ska inte kosta något och Jordbruksverket håller nu på med en förstudie för hur registreringen skulle kunna gå till.
    – Tanken är att det ska finnas någon form av e-tjänst för detta, liknande den vi har för andra djurslag där förflyttningar registreras, säger David Slottner.

    Kraven på registrering av var hästar finns stadigvarande ska börja gälla från den 21 april 2021.

    Här kan du läsa hela EU-förordningen gällande bland annat smittspårning hos djur.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden