Dressyr
19 december 2022 20:31

Felaktig form straffas inte alltid vid tävling

StorbritannienDet är inte ovanligt att dressyrekipage får höga poäng för rörelser trots att hästen går bakom lodplanet, vilket är mot reglementet. Detta visar en studie gjord i Storbritannien.

Felaktig form straffas inte alltid vid tävling
Programmen som reds var upp till medelsvår klass och 75 ekipage ingick i studien Foto: iStock

Studien visar alltså att hästar som går tydligt bakom lodplanet inte sällan får höga domarpoäng vid dressytävlingar. Detta trots att det i Internationella Ridsportförbundets reglemente står att hästen ska ha sin nosrygg i lodplan eller strax framför lodplanet.

Det är forskare vid brittiska University of Edinburgh som har gjort studien där de har tittat på flera olika signaler från hästarna och hur de bedöms. Studien har gjorts genom att analysera filmer från nästan 450 olika programpunkter och jämfört vad de såg med betygen som delades ut. Programmen som reds var på olika nivåer från lätt till medelsvår klass och 75 ekipage ingick i studien.

De signaler som forskarna tittade efter var – förutom huvudets position – främst sådana som signalerar obehag hos hästen, till exempel gapande munnar och viftande svansar. Domarna kunde inte se något samband mellan dessa signaler och betygen från domarna. Däremot såg de ett samband mellan framåtspetsade öron och betyg – glada öron gav högre siffror.

Enligt studien så påverkades också betygen om hela hästen var spänd – då blev de lägre.

Forskarna föreslår nu att det bör läggas in mer utbildning om hästars signaler på obehag i domarutbildningarna.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden