Världen
16 mars 2016 11:37

Tre hästar dog på premiärdag

I går invigdes Cheltenham Festival i England. Redan under de första loppen dog tre hästar och enligt Animal Aid har 49 hästar dött under festivalen sedan år 2000.

Tre hästar dog på premiärdag
Tre hästar dog redan under invigningsdagen av tävlingen i England. Ekipagen på bilden har inget samband med artikeln.

Cheltenham Festival i England med jump-racing i fokus kostade tre hästar liver bara under första dagen. Samtliga olyckor inträffade i race med hinder och inför en publik på över 70 000 personer, uppger Horsetalk. Två av hästarna, The Govaness och Rezorbi, fick dödliga skador efter fall på de fasta hindren medan Pont Alexandre bröt benet under ett annat lopp. Tävlingsorganisationen beklagar det inträffade och säger att de arbetar för säkerheten.

– Vi registrerar alla skador och dödsfall som inträffar på kapplöpningsbanan för att tillhandahålla ett riktmärke som branschen kan utgå från i sin strävan mot att minska skadefrekvensen. Under de senaste 20 åren hästdödligheten  minskat med en tredjedel och år 2015 var siffran den lägsta hittills: 0,18 procent av alla som deltog, säger British Horseracing Authority’s chefsveterinär Jenny Hay till Horsetalk.

Djurskyddsorganisationen Animal Aid har precis som många andra reagerat på festivalens dystra facit.
– Dessa oskyldiga djurs död bör inte komma som en chock för någon. Cheltenham Festival är en kyrkogård för kapplöpningshästar med 49 dödade sedan år 2000. Det är chockerande att British Racing och Cheltenham i synnerhet rutinmässigt kan komma undan med att bokstavligen döda hästar, säger Animal Aids Dene Stansall.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden