Träningstips
7 september 2017 13:06
Ridsportplus

Ett steg i taget när hästen ska gå sidvärts

Olof Axelssons dressyrtips, del 4Ganska tidigt i hästens grundutbildning behöver den kunna röra sig i sidled. Men hur går inlärning och träning till? Olof Axelsson hjälper oss att förstå.

Ett steg i taget när hästen ska gå sidvärts
Hästen måste lära sig att korsa benen och flytta sig sidvärts utan att tappa balans, tempo eller bjudning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Även den ganska unga hästen ska klara av att korsa benen och lätt flytta åt sidan utan att tappa balans, tempo eller bjudning. Ju mer utbildad hästen blir, desto viktigare är det att den är rörlig i sidled.
    – Just inlärningen av sidförande skänkel kan vara lite knepig, konstaterar Olof Axelsson. Under hästens tidigare utbildning har vi varit målmedvetna och tydliga med att skänkeln betyder framåt. Nu vill vi modifiera det, och det kräver att du är tydlig.
    Exakt hur du gör tycker Olof inte är avgörande, utan det viktiga är att det verkligen fungerar.


    Den unga hästen får tidigt lära sig att flytta sig undan för tryck, till exempel när den är uppställd i gången. Det har du nytta av när du börjar med sidvärtsrörelser.

    Grunden är att hästen ska gå undan för tryck, det lär den sig ju redan innan den är inriden. När hästen står på gången lär du den att gå åt sidan när du trycker på den. Därför börjar gärna Olof från marken, går bredvid hästen och visar att den kan flytta åt sidan även under rörelse.
    När detta fungerar ska hjälpen flyttas till skänkeln.
    – Hästen ska lära sig att när jag driver på ett visst sätt och förhåller till en viss grad ska den gå åt sidan i stället för framåt. Det kräver konsekvens och timing.


    Olof börjar ofta från marken för att lära hästen sidförande hjälper.

    Börja i skritt

    Olof är bestämd på att sidvärtsarbetet måste börja i skritt. Annars är risken att hästen går från att inte fatta någonting alls till att ramla åt sidan. I skritt hinner både häst och ryttare med bättre.
    – Inlärningen ska ske i så små steg att hästen inte känner att den tappar balansen. Upplever hästen att den välter kan den antingen börja bromsa eller så ramlar den iväg.
    En bra metod är att ta ett litet steg åt sidan, där hästen korsar lite
    grann, och sedan direkt gå fram. Korsar hästen fint får du inte bli girig, utan låt det hela ta tid.
    – Jag har uppfattningen att hästar undviker att korsa benen när de vänder i frihet, det här är inte helt naturligt för dem.

    Framdelsvändning

    Även framdelsvändningar och bakdelsvändningar kan ha sin plats när det gäller inlärning av sidförande skänkel, om du gör dem på rätt sätt.
    – Framdelsvändningarna är en bra, utbildande rörelse och ett träningsverktyg, om du gör dem stora och är noga med att skritten är bibehållen genom rörelsen. Jag tycker det är vettigt att de försvann från tävling, de är inte roliga att se på eller bedöma, men de kan vara användbara.

    Få framdelsvändningar

    Olof gör inte så ofta hela framdelsvändningar, utan flyttar baken några steg, går fram, kanske flyttar några steg åt andra hållet.
    – De är även användbara när jag lär hästar att rygga. Då kan jag få hästen att flytta bakbenen ett i taget genom att göra ett steg i framdelsvändning åt vänster och sedan ett åt höger.

    Framdelsvändningen kan vara användbar vid inlärningen av skänkelvikning:
    – Rid på en rak linje i skritt. Flytta bakbenen ett steg åt sidan, som första steget i en framdelsvändning. Då har du bytt riktning. Rid rakt fram i den nya riktningen.
    Ur en korrekt bakdelsvändning kan du arbeta fram ingången i en öppna, en sluta eller en galopp-piruett:
    – Ha hästen jämn på båda tyglar, men urskålad i innersidan. Håll balansen tydligt på bakbenen och var noga med att inte tappa skritten.

    En övning som är bra för inlärningen av sidvärtsrörelser är att rida på en rak linje, fri från väggen, flytta ett eller ett par steg, och rid sedan rakt fram igen. Om hästen söker väggen och ramlar mot den, undvik att flytta mot den utan låt hästen ha sin egen balans.
    – Att rida skänkelvikning i trappsteg är jättebra, både i skritt och trav, säger Olof.
    – När hästen börjar korsa benen är det oftast inte så svårt att få den att fortsätta, men risken är att den välter iväg. Om du rider växelvis sidvärts och rakt fram får du många ingångar i sidvärtsrörelsen och många utgångar, och det är där utbildningseffekten sitter.

    En annan bra övning är att flytta hästen lite utåt på den öppna delen av volten. Där gäller det att hitta rätt balans, inte göra för mycket men inte heller vara otydlig.
    – Hitta den metod som ger den effekt du önskar och upprepa den, då får du inlärning.

    Höj kvaliteten

    När hästen är bekväm med att gå åt sidan och förstår hjälperna är det dags att börja arbeta med att förbättra kvaliteten. Det gör Olof genom att variera steglängd och tempo i sidvärtsrörelsen. Han kan alltså tänka sig att inte bara ändra steglängden, utan även förändra stegfrekvensen i rörelsen.
    – Men steglängdsförändringen är första steget, betonar han. Att även ändra frekvensen är mer överkurs.

    Gå in i en sidvärtsrörelse, det kan vara en skänkelvikning, öppna eller sluta, beroende på utbildningsnivå och vad du vill jobba med. Gasa på lite och gå sedan tillbaka. Prova sedan att komma in i lite högre tempo, minska och sedan gasa ur övningen.

    Stretcha ut steget

    I ökningarna kan du stretcha ut steget lite, få lite mer korsning, längre steg. Prova dig fram och se vad just din häst behöver.
    Olof poängterar också vikten att gå tillbaka och förenkla för att ­sedan gå framåt och höja kvaliteten.
    – Även om du rider S:t Georges och arbetar på galoppsaxen där, är det inte fel att gå ner och arbeta med den i skritt för att få slutorna likadana och få en högre kvalitet.

    Fakta

    Din tränare: Olof Axelsson

    171222_safardulatthetifronten_lottapictures2

    Gör: Bedriver egen verksamhet parallellt med beridarjobb, och är lärare på Flyinge.

    Utbildning: Diplomerad unghästutbildare genom yrkesprov och B-tränare i dressyr.

    Bakgrund: Har ägnat sig åt utbildning av dressyr-hästar på heltid sedan 1999. Red SM som ponnyryttare och junior, och åkte som 17-åring till Tyskland där han tillbringade två år som arbetande elev hos Jonny Hilberath. Var därefter Ehrengranathstipendiat på Flyinge under två och ett halvt år. Har ridit flera bruksprov och visat ett stort antal hästar på unghästtester.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden