Distansritt
20 september 2015 12:40

Spansk dubbel i Masters

Det blev första dagens ledarkvartett från Spanien, Frankrike och Slovakien som gjorde upp om slutsegern den andra dagen i Masters Energy Tour i Slovakien 2x100 km. Det enda svenska ekipaget King Peak/Annelie Eriksson som låg sexa stoppades redan i morgonens förbesiktning inför jaktstarten.

Slovakien verkar inte vara något turland för Annelie Eriksson och King Peak. Redan 2012 försökte hon och ”Kingen” ta en topplacering på en motsvarande tävling till vissa delar på nästan samma banor. Den gången var det 3×80 km och de båda kom 220 km. Tyvärr slutade det med en muskelbristning i bogen och några dagar på universitetskliniken i Wien. På Nordiska i somras visade Kingen snabb och fin form och tog brons och lagguld, och de båda vann också en enstjärnig seger i tufft motstånd i Frankrike i våras. Annelie Eriksson hade både ”Kingen” och Shajfaklaan med till EM förra helgen, men Shajfaklaan stoppades där för hälta i vetgate 3 på den tuffare EM-banan.

– Vi vet ganska säkert att han kände av sin gamla skada i morse och det är Marcellos (Annelies italienska veterinär och mentor Marcello Conte) uppfattning också. Nu blir det bara endagarstävlingar för Kingen i fortsättningen. Han var oren fram och det stramar i vissa lägen för honom men blir bättre när han får röra på sig, säger Annelie som har 1 900 km hem i bilen.

– Banorna här nere är ganska enkla, raka och snabba men med en hel del ojämnt, varierande och knöligt underlag som gör det svårt för hästarna, säger Annelie, och med de förutsättningarna är det lätt att hästarna spänner sig vilket ökar risken för problem.

Bryta ihop och komma igen är ett slitet uttryck och ” för första gången på alla år tycker jag faktiskt synd om mig själv nu” säger Annelie. Men när hästarna väl är hemma är det bara att köra en tvättmaskin och packa en ny väska för att flyga till unghäst-VM i Italien nästa helg, där hon ska rida Penelope del Ma för Marcellos team. Annelie har tävlat mycket i Italien och har flera segrar och placeringar där.

Segern och över 330 000 kr i Masters Tour gick till Spanien och Qualif du Poncelet ox med Alejandra Dachs Iziquierdo ombord. Segertiden över båda dagarna blev 9.02 38 tim/22 km/tim. Knappt fyra minuter bakom var Querhan du Tourtel/Jaume Punti Dachs och Assiha de Fignols/Laurent Mosti Frankrike, som var slagen med två sekunder men fick trösta sig med 15.000 euro dvs lite drygt 140.000 kr. Segraren Qualif du Poncelet är en 11-årig brun valack, uppfödd i Frankrike och e Khadar u Lima Du Barthas. Både ettan och tvåan i mål ägs av det spanska stallet Jumas Team S.L.

För tvåan Jaume Punti Dachs, som också jobbar som tränare i UAE, var det en bra vecka med både EM-guld och hyfsad påfyllning i kassan. Roligt också att Slovakien satsar på ridsporten och speciellt på distansritten. Hippo Arena i Samorin, 25 km söder om Bratislava, är en fantastisk anläggning med 640 stallplatser, galoppbana och internationella hoppbanor både inomhus och utomhus, som byggts av entreprenören Mario Hoffman som själv tävlar distansritt. Han var tolva på EM och fyra i Masters Energy Tour med Cashin In.

Film om Hippo Arena i Samorin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden