Distansritt
20 juli 2015 08:15

Sarah vann Simlångsritten

Under söndagen avgjordes internationell distansritt på Simlångsritten utanför Halmstad. CEI*** 160 km, CEI** 120 km och CEI* 80 km med ekipage från Sverige, Norge och Danmark. Huvudklassen vanns av Värmlandsekipaget Elizt ox och Sarah Fredriksson.

Simlångsritten är en Sveriges äldsta tävlingar i distansritt med en klassisk bana i vackra Simlångsdalen. Där har genom åren både SM, lag-SM och Nordiskt Mästerskap avgjorts. För några är sedan flyttade tävlingen några mil västerut med start och mål på Halmstadstravet. Att använda trav- och galoppbanor för distansritt är inte ovanligt när det gäller distansritt, och där finns också den infrastruktur som krävs redan på plats. Till årets tävling hade banan efter viss kritik ändrats och bland annat hade antalet tuffa backar reducerats. Simlångsritten är också sedan länge den enda (förutom SM) internationella tävlingen i Sverige som arrangerar både tre- två och enstjärnig internationell distansritt.

CEI*** 160 km samlade bara sex ekipage varav ett från Danmark. Lite unikt att alla svenska hästar och fyra av ryttarna debuterade på 160 km och förhoppningarna var stora att alla skulle klara sig runt de sex sträckorna och däremellan också veterinärernas argusögon. De två första sträckorna höll alla ihop men i vetgate 2 började problemen. Det danska ekipaget stoppades för hälta. Efter vetgate 4 och cirka 100 km brukar distansryttarna på 160 km anse att det är då tävlingen börjar. Så var det för startfältets mest rutinerade ryttare Maria Hagman-Eriksson, som har rutin från över 20.500 godkända tävlingskilometer i distansritt runtom i världen, när hennes MZ Maymoon inte klarade pulsgränsen i vetgate 4. Den åttaåriga valacken hade 67slag/minut i puls mot godkända 64.

De fyra som var kvar blev bara två inför sista sträckans 18 km. Elizt ox 15 år, och Sarah Fredriksson samt Rakeem 12 år och Josefin Blom Lugn. Efter en 16 timmar lång tävling vann Elizt på tiden 11.47,55 tim/13,44 km/tim. Inför de två sista sträckorna hade Rakeemtappat över 20 minuter på Elizt, men han och Josefin kunde glädja sig åt veterinärernas pris Best Condition.

– Det var dags nu. Jag har nog haft lite för mycket respekt för den här distansen, men det var lättare än jag trodde även om det var lite kämpigt sista biten då vi red ensamma i regnet. Men vi bara skulle klara det här och han har bara varit utesluten två gånger sedan 2009 säger, Sarah som numera har 3.666 genomförda tävlingskilometer och en unghäst på G i stallet.

Det tvåstjärniga loppet över 120 km blev en lätt munsbit för Deres ox och Annelie Eriksson. På sista sträckans 18 km ökade de båda från cirka 16 km/tim till 20 km/tim och förvisade norska ekipaget Cahayla och Tonje Danielsson till andraplatsen. Deres fick också Best Condition.

– Jag köpte honom i Polen för två och halvt år sedan för han hade så bra exteriör för distansritt, och jag tror mycket på honom. Han är stallets snällaste häst men en fighter med både power och motor och verkar verkligen gilla distansritt. Banan var också bättre i år än tidigare. Det här var hans andra 120 km och han har en seger på 80 km, säger Annelie, som börjar närma sig 10.000 tävlingskilometer, om sin 8-åring som årsdebuterade.

CEI* över 80 km vanns med en sekund efter upplopp av Maria Hagman-Erikssons 7-åring Miz Ella ox med Marias syster Kristin Ehrixon ombord. Vinnartiden blev 4.36,25 tim/17,4 km/tim. Knappt slagen trots rejäl ökning på sista sträckan var Nietoperz ox och Thereze Tillbom.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden