Distansritt
4 juli 2015 13:39

Pia Eriksson vann i Sveg

Miz Ella ox och Pia Eriksson vann den längsta distansen när Härjedalsritten, vars ena signum är slalombacken på Björnberget, avgjordes i Sveg på lördagen.

Härjedalsritten runt Sveg är en av Sveriges svåraste och tuffaste banor i distansritt på distanser 80 km och uppåt. Där avgjordes SM 160 km 2004, men på senare år har tävlingen inte arrangerats alla år. Den har haft svårt att locka ekipage söderifrån trots att Sveg ligger söder om mittpunkten i Sverige.

Banan är rikt kuperad men inte utan plattare partier där hästarna kan pusta ut. Den går genom en vacker fjällnatur och har två signum som ingen glömmer när de har klarats av. Slalombacken på Björnberget, som i kartan heter Höjderna och stiger nästan 300 meter på 2 km, där ekipagen går upp till toppen på den över 1 600 m branta kör- och grusvägen. Nedför är det svart/blå pist som gäller, och eftersom den är betydligt brantare är det svårare än uppför för hästar och ryttare.

Banans andra signum, som inte ingick på årets bana, är den sugande och långa så kallade Mördarbacken uppför och nedför från Överberg till Ytterberg nordost om Sveg. Det distansrittsekipage som klarar dessa båda utmaningar och styrkeprov klarar också alla andra backar på de distansrittsbanor som Sverige bjuder på.

På 80 km blev det tre av startfältets mest rutinerade ryttare, Karin Gadde Jennische/Mr Portello ox, Beatrice Wendt/Thallrick ox och Pia Eriksson/Miz Ella ox, som gjorde sällskap från start till en upploppsstrid – och en kostsam felridning. Miz Ella och Pia Eriksson vann upploppsstriden på 5.59,00 tim/13,4 km/tim. Mr Portello 3 sekunder bakom och Thallrick 13 sekunder bakom men tröstade sig med veterinärernas pris för Best Condition, som nästan räknas som finare och mer åtråvärt än en seger bland distansryttare världen över.

– Vi hade så trevligt i den vackra naturen så vi missade en banmarkering och red 92 kilometer i stället. Vi red uppför slalombacken, men nedför var det så brant att vi gick bredvid. Det kändes säkrast så, säger Pia.
– Miz Ella är Maria Hagman-Erikssons häst som jag haft i träning en tid, och det var vår andra raka seger på 80 km i år. Hon är en 7-årig dam med mycket humör och inte så lätt att sitta upp på, men bara A på allt i alla vetgates. Nu åker hon hem till Maria i Järlåsa, men jag har kvar mina två egna och Ida, Marias 5-åring MZ Walidah Moajiza ox, som ska gå 50 km Clear round på Laxåritten nästa lördag och är kvalad till Unghästfinalen den 3 oktober, säger Östersundstjejen Pia som firade segern dubbelt och längtade hem till barn och tårtan på sin 36-årsdag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden