Debatt
22 juni 14:45

Agria: ”Börja med att fråga din veterinär”

Svar på talFälttävlansryttaren Amanda Wahl ställde i veckan frågan om varför försäkringsbolag inte ersätter behandling av muskelinflammation. Nu svarar Anette Graf, veterinär på Agria, på inlägget.

Agria: ”Börja med att fråga din veterinär”
Varför ersätts inte behandling av muskelinflammation frågade fälttävlansryttaren Amanda Wahl i veckan. Nu svarar Agria. Foto: Sandra Nordin Johansson

Vi kan inte gå in på enskilda kundfall utan enbart svara generellt hur försäkringen ersätter.

Det är helt riktigt att hälta/smärta från muskler i förlängningen kan ge andra skador såsom ledinflammationer och mer kroniska tillstånd i leder och det är alltid bra att hitta och behandla skador i ett så tidigt skede som möjligt. Detta beskriver vi bland annat i #stoppahältan.  

Vad gäller generellt för att försäkringen ska ersätta behandlingskostnaden?

Försäkringen ersätter för behandling i muskler till följd av hälta/smärta, som ska lokaliseras för att säkerställa att rätt område behandlas. Undersökningen och behandlingen av sjukdomen eller skadan måste, enligt svensk veterinärmedicinsk expertis, vara medicinskt motiverad samt överensstämma med vetenskap och beprövad erfarenhet. Agrias upplevelse är att de flesta veterinärer följer den normen som finns i Sverige och det är en förutsättning för att få ersättning ur försäkringen.

Hur ska man som hästägare i förväg få veta om behandlingen kommer ersättas av försäkringen? 

Det enklaste sättet är att börja med att fråga sin veterinär. Ofta vet veterinären om undersökningen och behandlingen han/hon använder sig av generellt brukar ersättas och hur fastställande av område för behandling behöver ske innan behandling utförs. Men för att veta säkert är det bäst att be om ett förhandsbesked från försäkringsbolaget. För Agrias del innebär det att kunden vänder sig till Agria, uppger sitt försäkringsnummer och ber om ett förhandsbesked. Agrias veterinärer konsulteras och vid behov förs dialog med behandlande veterinär innan förhandsbesked ges. 

Anette Graf, hästveterinär på Agria 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden