Debatt
30 mars 13:18

”Statlig utredning missar målet – fler hästar riskerar onödigt lidande”

Slår bakutI morgon fredag löper remisstiden ut för den statliga utredningen ”Bättre förutsättningar inom djurens hälso-och sjukvård”. Trots att utredningen föreslår nedstängning av Distriktsveterinärernas verksamhet om nätterna över hela landet, är det knäpptyst i hästvärlden, skriver Agrias vd Agnes Fabricius.

”Statlig utredning missar målet – fler hästar riskerar onödigt lidande”
Agnes Fabricius, vd Agria Djurförsäkring, kommenterar det statliga djursjukvårdsutredningen, vars remisstid nu närmar sig sitt slut. Foto: Carl Thorborg

Många tar veterinärvård dygnet runt för givet, men om utredningen får gehör kommer akut sjuka hästar som inte går att transportera enbart erbjudas digital veterinärrådgivning. I allvarliga fall kan det orsaka ett onödigt lidande som i värsta fall leder till att hästen självdör

Att det råder veterinärbrist i Sverige har nog inte undgått någon. Media informerar regelbundet om kliniker som lägger ned eller begränsar sina öppettider då det helt enkelt inte går att bemanna för att hålla öppet. Berättelser vittnar om frustrerade hästägare som tvingats transportera svårt sjuka eller skadade hästar långa sträckor i jakten på vård, men också fall där förutsättningarna att transportera hästen inte finns, som exempelvis vid fellägen av föl eller vid kraftiga kolikanfall. Här har den ambulerande distriktsveterinären varit en trygg hjälp om natten.

I Sverige bär staten ansvaret för att det ska finnas veterinär service dygnet runt, alla dagar i hela landet. Genomförandet ligger på Jordbruksverket som via Distriktsveterinärerna utför uppdraget.

Att djur som skulle kunna räddas i värsta fall självdör i brist på veterinärvård är inte värdigt ett modernt samhälle.

Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring

Utredningen slår fast att det råder veterinärbrist. För att hantera situationen där Jordbruksverket via Distriktsveterinärerna inte klarar av att tillgodose veterinär service enligt statens önskemål, föreslår utredaren helt enkelt att stänga Distriktsveterinärernas beredskap på natten för att i stället ersättas med digital veterinärrådgivning.

Förslaget är inget annat än en nedmontering av det historiskt goda djurskydd vi haft i Sverige. Utredningens förslag om en digital veterinärrådgivning kan inte ersätta det som krävs vid allvarligare skada eller sjukdom. Att djur som skulle kunna räddas i värsta fall självdör i brist på veterinärvård är inte värdigt ett modernt samhälle.

Vi upplever att utredaren helt enkelt försöker lösa den akuta veterinärbristen genom att erbjuda mindre djursjukvård för hästar. En lösning som katastrofalt försämrar möjlighet till den vård som alla hästägare enligt lag är skyldiga att erbjuda sitt djur och innebär att fler hästar kommer att utsättas för ett onödigt lidande.

Det är snarare den akuta veterinärbristen som behöver åtgärdas. I utredningen ligger ett förslag om att öka antalet utbildningsplatser till veterinärprogrammet, men tidsramen är 10–15 år fram i tiden och antalet platser är alltför få. Här borde man snarast se över möjligheterna att omgående erbjuda flera utbildningsplatser, exempelvis genom att förlägga utbildningen på nya orter eller tillfälligt köpa platser på utländska universitet.

I dagsläget arbetar cirka 40 procent av veterinärkåren deltid och många lämnar yrket i förtid.  Underskottet i kåren skulle troligen delvis kunna vändas genom förbättrad arbetsmiljö. Ett medskick till arbetsgivarna att fortsätta arbeta för attraktiva arbetsplatser i samarbete med fackliga parter.

I den kommande propositionen hoppas jag att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen värnar om tillgången på djursjukvård dygnet runt i hela landet samt snarast utökar antalet utbildningsplatser för blivande veterinärer.

Det krävs för att säkra fler friska hästar och trygga hästägare – allt annat är ovärdigt Sverige.

Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden