Debatt
15 juni 16:48

”Varför ersätts inte behandling för muskelinflammation?”

Vill se ändringDet är dags för försäkringsbolagen att tänka om och ge ersättning även till behandling av muskelinflammationer, inte vänta tills det blir en ledinflammation. Det menar fälttävlansryttaren Amanda Wahl i ett öppet brev till försäkringsbolagen.

”Varför ersätts inte behandling för muskelinflammation?”
Amanda Wahl fick ingen ersättning från Agria för behandling av muskelinflammation Foto: Mi Ritzén

Här är ett öppet brev till alla försäkringsbolag, men framför allt till Agria. 

Jag är vad man skulle kunna kalla en ambitiös hobbyryttare, jag har ett par egna hästar med ambitionen att tävla och träna. Jag lägger all min lediga tid och alla mina pengar på mina hästar och allt vad det innebär. Hästen som nu har behövt hjälp av veterinär är min nu bortgångna morfars sista uppfödning, en SWB-valack född 2010.

Min hjärtehäst, min första storhäst, min första unghäst, min första pannkaka. Jag fick hjälp med att rida in honom, annars har jag utbildat honom själv (med enorm stöttning av både hopp- och dressyrtränare. Till en början var han bara hopphäst, men när han var 9 år gammal slutade det bara fungera på tävling.

Han kollades av veterinär men var frisk som en nötkärna – han ville inte helt enkelt. Jag som absolut inte kunde tänka mig att sälja min favoritkille fick för mig att på en och samma dag introducera honom för en terrängbana och samtidigt ta fälttävlanskort. Sen dess har han tävlat fälttävlan och han älskar det – jag är också förtjust såklart.

Men framför allt har jag utvecklat mitt tänk kring en sund, glad och vältränad häst.

Fram till årets säsong har han varit felfri i alla terränger faktiskt. Men framför allt har jag utvecklat mitt tänk kring en sund, glad och vältränad häst. Han tränas som en fälttävlanshäst; kondition, dressyr, hoppning och låååånga skrittpromenader på asfalt. 

Jag anser att jag har ett sunt tänk kring träning och återhämtning men tyvärr misslyckades jag denna vinter och två veckor innan årets första fälttävlan trimmade jag honom hemma och tyckte han kändes ojämn. Jag valde då att stryka oss och åka till veterinären i stället och diagnosen löd: ”inflammation brachiocephalicus bf, inflammation ländrygg, inflammation glut max dx” 

Översatt betyder det inflammation i den stora rumpmuskeln, ländryggen och bogarna.

Jag nekades ersättning av Agria på grund av ”okonventionella behandlingsmetoder”

Glad i hågen att jag åtminstone inte ridit mig till en kot- eller knäledsinflammation. Men glädjen blev kortvarig då jag nekades ersättning av Agria på grund av ”okonventionella behandlingsmetoder”. Jag satt som ett frågetecken, okonventionella behandlingsmetoder hur då? Han är injicerad av en legitimerad veterinär, han har inte fått pulveriserade örter av en spåkvinna.
Varför ersätts inte behandling av muskelinflammation?

Svaret blev ”Vi ersätter bara ledbehandlingar”

Vill du ha hjälp av ditt försäkringsbolag som du betalar hutlösa premier till varje månad måste du blunda för dom små signalerna och vänta tills hästen slår på stora trumman. 

I mitt stilla sinne funderar jag då över hur ett försäkringsbolag med kampanjen ”Stoppa hältan” som radar upp en himla massa åtgärder för att hålla hästen sund inte ersätter en vårdande åtgärd som är för att förhindra ett av deras största bekymmer och anledning till att hästar döms ut – artros.

På Agrias hemsida står det att överansträngning är en orsak till ledinflammation. Jag trodde faktiskt vem som helst som haft idrott i skolan, haft ont i en muskel och fått vända sig till sjukvården eller HÅLLER PÅ MED HÄSTAR visste att en överansträngd muskel blir tids nog inflammerad. En inflammerad muskel gör att hästen vill avlasta och belastar leden hårdare. En hårt belastad led blir ledinflammation och en ledinflammation blir tids nog artros. 

Summan av kardemumman är att om du vill ha hjälp av ditt försäkringsbolag som du betalar hutlösa premier till varje månad måste du blunda för dom små signalerna och vänta tills hästen slår på stora trumman. 

Och snälla Agria, eftersom ni skryter om all forskning ni stöttar: Ta er en titt på hur hästvälfärden, andelen hältor och andelen utdömda hästar pga återkommande ledinflammationer och artros skulle se ut om ni hjälpte oss hästägare hjälpa våra hästar i tid. 

/Amanda Wahl

Agria har fått ta del av innehållet och kommer att beredas utrymme att svara.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden