MiljöfrågorDet är dags att utrustningstillverkarna ser att marknaden är mogen för miljösmarta alternativ och att kommunerna samverkar med hästanläggningarna om gödselhanteringen - men framförallt måste Svenska Ridsportförbundet öka sitt engagemang i hållbarhetsfrågan. Det menar Alexandra Mörner, som är juryordförande i Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris.
Alexandra Mörner: ”Det är viktigt att förbundet ökar hastigheten”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under måndagen gick Lövsta Future Challenge ut med ett pressmeddelande om sitt Hållbarhetspris – det femte i ordningen. Nu är det dags att nominera för nästa års prisutdelning, där priset delas ut vid Gothenburg Horse Show 19-23 februari 2020 (läs mer här).
Alexandra Mörner är juryordförande i Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris, och hon berättar för Ridsport att hon tycker att hållbarhetstänket inom hästnäringen har ökat stort under de senaste två åren.
– Det är fler som pratar om miljön och hållbarhet nu, säger Alexandra Mörner.
– När jag började med det här såg alla ut som fågelholkar när frågan kom upp, och de flesta trodde att jag pratade om hästens hållbarhet.
Alla kan bidra med något
Att tänka både stort och smått tror Alexandra är framtiden – allt handlar inte om stora investeringar, utan målet är att alla ska kunna bidra med något för en mer hållbar framtid. Något som Alexandra tycker är särskilt viktigt är att Svenska Ridsportförbundet lyfter fram hållbarhet så att förbundets medlemmar kan få hjälp att bli bättre i sitt hållbarhetstänk.
– Förbundet är en viktig faktor för att driva fram utvecklingen. Det är viktigt att förbundet ökar hastigheten och sitt engagemang i frågan, säger Alexandra Mörner.
Marknaden är mogen för miljösmarta alternativ
Juryordföranden hoppas också på att utrustningstillverkarna ser att marknaden börjar bli mogen för att välja miljösmart.
– Framförallt hoppas jag att det inom täcken och textil skulle gå att få fram ett hållbart täcke som även fungerar prismässigt.
Alexandra berättar att det tagits fram intressanta försök med hållbara täcken, men ännu så länge blir det väldigt dyra – och just textiler blir extra svåra att ta fram eftersom de även måste fungera med sin komfort och passform.
– Men när det gäller hästens utrustning så behövs mycket mer arbete, säger Alexandra.
Gödseln ska återgå till jordbruket
Ett område där Alexandra tycker att det pågår mycket glädjande utveckling åt hållbarhetshållet är gödselhanteringen.
– Vi måste minska läckaget av gödsel ut i Östersjön, och vi försöker hitta en cirkulär modell där gödseln istället för att brännas återgår till jordbruket.
Gödselhanteringen är en stor utmaning, och framförallt har de stadsnära hästanläggningarna ett stort och kostsamt problem med att bli av med sin gödsel.
– Det är många som jobbar på denna fråga och det är jättebra, säger Alexandra.
– Men här går det till exempel att ha en större samverkan mellan ridskolor och kommuner.
Genom sitt Hållbarhetspris hoppas Lövsta Future Challenge på att fler idéer ska väckas och att engagemanget kring miljöfrågor i hästnäringen ska ökas. Priset består av biljetter till Gothenburg Horse Show och ett bidrag på 10 000 kronor för fortsatt arbete.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på