Avelsnyheter
1 december 2021 14:11

Allt fler uppfödare i Sverige – ny rapport för statistikälskare

StatistikFler uppfödare, men ungefär samma antal betäckningar och SWB är den ras som har flest verksamma avelshingstar i Sverige. Det är bara några saker som kommer fram i Hästnäringens Nationella Stiftelses nya rapport med statistik över svensk hästavel.

Allt fler uppfödare i Sverige – ny rapport för statistikälskare
Allt fler ägnar sig åt avel, visar den nya rapporten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Sandra Nordin Johansson

Det är fjärde gången som Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, har samlat statistik över svensk hästavel. I rapporten Hästar och uppfödare i Sverige berättas vad som har kommit fram.

Det handlar bland annat om att antalet uppfödare har ökat med nästan 10 procent sedan den senaste mätningen. Men trots allt fler uppfödare syns inte någon större ökning i antalet betäckta ston. Där är antalet fortsatt stadigt över 13 000 ston per år, vilket fortfarande dock är långt i från de ungefär 20 000 betäckningarna i Sverige 2007.

– Det är roligt att vi ser en ökning av antalet uppfödare som återkommande föder upp hästar. Det bådar gott för en stark inhemsk avel även i framtiden, säger rapportförfattaren Maria Pettersson, HNS i ett pressmeddelande om rapporten.

Där finns flest uppfödare

Rapporten visar också att det fortfarande finns flest uppfödare i de mest hästtäta länen, Skåne och Västra Götaland.

SWB och varmblodig travhäst behåller ställningarna som raser med flest betäckta ston. Den varmblodiga travhästen har dock fler stora uppfödare än vad som finns inom SWB. Enligt rapporten har Sverige 915 uppfödare av travhästar och 1 314 uppfödare av SWB.

Även Engelskt fullblod och shetlandsponny har en hög andel föl som föds hos uppfödare med regelbunden avelsverksamhet.

Som uppfödare i detta sammanhang räknas den som har fött upp minst en häst om året under två av åren 2018, 2019 och 2020.

Flest hingstar i SWB

SWB är den ras med flest verksamma hingstar i svensk avel 2020, totalt 276 stycken. Näst flest har islandshästen med 260.

I rapporten finns mycket annan information om svensk hästavel uppdelat på olika raser, antal döda hästar och mycket annat för den vetgirige.

Rapporten är en sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödningen mellan 2016 och 2020. Underlag och statistik kommer från Svenska Hästavelsförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport, Swedish Warmblood Association, Svenska Islandshästförbundets Stiftelse för Avel och Sveriges Shetlandssällskap.

Hela rapporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden