Avelsnyheter
24 september 2021 08:12

Allt fler ston i SWB-avel

AvelsintresseFör andra året i rad ökar antalet betäckta ston inom avelsförbundet SWB. Detta syns när avelssäsongen 2021 börjar summeras. Pandemin och svenska sportsliga framgångar bedöms vara några av orsakerna.

Allt fler ston i SWB-avel
Optimal CML var ett av de dyraste fölen på SWB:s elitfölauktion 2019. Foto: Roland Thunholm

Det är SWB, avelsföreningen för den svenska varmblodiga hästen, som i ett pressmeddelande berättar om sin summering av avelsåret 2021. Enligt avelsförbundet har antal ston som har satts i avel sedan 2019 ökat med 23 procent.

När man inte kunnat tävla på sina ston så har avel varit ett alternativ. Helén Uddefors.

Även medlemsantalet i SWB stiger och föreningen kan nu räkna med strax över 6000 medlemmar.
– Att intresset för avel är så stort kan vi nog dels tacka de svenska sportframgångarna för, men också pandemin. När man inte kunnat tävla på sina ston så har avel varit ett alternativ, säger Helén Uddefors, vd för SWB i pressmeddelandet.

Framförallt är det hopphingstarna som har efterfrågats under säsongen 2021 men intresset för dressyraveln ligger inte långt efter.

Stort dressyrintresse

– Och när det kommer till unghästklasser i dressyr är intresset enormt. Vi har otroligt många anmälda på dressyrsidan i Breeders Trophy-klasserna som avgörs på Flyinge nästa vecka, säger Helén Uddefors som också tror att konceptet med digital elitfölauktion vilket har lockat utländska köpare också har bidragit till att fler ston betäcks.

Årets Breeders Trophy-veckor inleds med dressyren på Flyinge onsdag nästa vecka, fortsätter med hoppning på Flyinge veckan därpå för att avslutas med fälttävlan hos Gärds Ryttarförening utanför Kristianstad den 15–17 oktobeer.

Lyfta fram uppfödare

– Målet med tävlingen är att lyfta fram våra svenska uppfödare och låta dem synas i samband med deras uppfödningars framgångar. Det hoppas vi ska inspirera än mer till fortsatta satsningar, säger Helén Uddefors.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden