Fälttävlan
18 mars 2023 16:10
Ridsportplus

Amanda Staam och ”Kråkan” i vinnarform

InternationelltDet blev den svenska nationalsången som spelades när högsta klassen, en CCI3*-S, var färdigriden i Nederländerna. "Känns som om vi är i god form inför säsongen," säger vinnaren Amanda Staam.

Amanda Staam och ”Kråkan” i vinnarform
Amanda Staam och Corpoubet AT. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Utmanartruppens Amanda Staam och hennes Corpoubet AT, ”Kråkan”, (SWB val f 2013 e Corporal VDL-Baloubet du Rouet, uppf Tobias Nilsson, äg Amanda Staam) fick ett bra svar på vinterträningen när det var internationell årsdebut i Kronenberg, Nederländerna.

Han är rädd för det mesta som rör sig. Men när han har gått ur startboxen i terrängen är det som bortblåst.

Amanda Staam om ”Kråkan”.

Ekipaget slutade som vinnare i den 47 ekipage stora korta trestjärniga klassen, CCI3*-S. Detta efter att ha tagit ledningen med 27,9 straff i dressyren och sedan enbart lagt till några straff för tiden i terrängen.

– Jag är väldigt nöjd med helgen, känns som jag fick ett bra kvitto på att vinterns träning gett resultat och att vi är i god form inför säsongen, berättar 32-åriga Amanda Staam som bland annat har ett lagbrons från YREM på meritlistan.

Framgångar genom unghäståren

Hon har haft valacken sedan han föddes, och tillsammans har de haft flera framgångar redan under unghäståren – ekipaget var bland annat tvåa på Breeders för 5-åringar. Karriären har sedan fortsatt och 2021 tog de klivet upp i fyrstjärnig klass med seger i både i kort och lång variant på meritlistan.

– Han är världens snällaste men väldigt försiktig och rädd för det mesta som rör sig. Men när han har gått ur startboxen i terrängen är det som bortblåst. Han är en fantastisk individ som alltid gör sitt bästa, fortsätter Amanda Staam som har både mamman och syskon till ”Kråkan” hemma.

Naturligt snabb

”Kråkan” är en bra hoppare och naturligt snabb och säker i terrängen. Straffen för tid, som det blev i Kronenberg, fanns med i beräkningen.

– Jag tog det lite lugnare i terrängen då han ska gå nästa helg igen, fortsätter Amanda Staam.

Förra året fanns de med på långa listan inför VM i Italien och det är inte otänkbart att ekipaget blir aktuellt för EM senare i år. Sverige har redan det viktiga OS-kvalet klart och förbundskapten Fredrik Bergendorff har tidigare sagt att detta kan göra att mer orutinerade mästerskapsryttare får chansen i år.

Resultat, trestjärnig klass

I meetingets korta tvåstjärniga klass, CCI2*-S, blev Amanda Andersson/Jersey tvåa i det över 70 ekipage stora startfältet. Detta efter att stannat på sitt dressyrstraff 28,5. Samma ryttare blev också sexa med Double Carat.


Resultat, tvåstjärnig klass

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden