Dressyr
2 juni 2022 19:49
Ridsportplus

Andra tävlingen med nya hästen: SM

SM i dressyrHan har radat upp vinsterna i SM, Patrik Kittel. I år har han med sig en häst som det blir hans andra tävling med – någonsin. ”Inget är självskrivet”, säger ryttaren.

Andra tävlingen med nya hästen: SM
Patrilk Kittel. Arkivbild. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Patrik Kittel sitter i en bil på väg från Arlanda och är uppenbart nöjd över att vara i det gamla hemlandet.
– Sverige har en härlig atmosfär, det räcker att komma till flygplatsen så luktar det goda kanelbullar. Jag är väldigt hemkär. Det är inte fel att komma upp och träffa lite coola kompisar, säger ryttaren som just nu rankas som åttonde bäst i världen med hästen Touchdown.

Vad som ska hända förutom ridningen i helgen är: så lite som möjligt. Lyndal Oatley och parets dotter är i Australien, och Patrik Kittel har haft en intensiv period.
– Jag ska försöka ta det lite lugnt, jag har haft mycket saker på gång och kommer att ha mycket på gång framöver också.

Hästen för detta SM heter Fuhur 6 (f-09 e Fürstenreich-Nagnat), och finns hos Patrik Kittel tack vare samarbetet med Helgstrand Dressage. Fuhur tävlades tidigare av Elena Sidneva, bland annat i VM 2018 och EM 2019.
– Sedan såldes han till Anna Kasprzak, men hon ville ha lite nya hästar och eftersom jag har ett tätt samarbete med Andreas frågade han om jag ville rida. Hästen är till salu, förstås, säger Patrik Kittel.

Nära 75 procent

Den första tävlingen gick i Oglabeek där ekipaget fick nästan 75 procent i både Grand Prix och specialen.
– Sedan har jag inte tävlat mer på den, jag har andra hästar. Så det här blir den andra tävlingen vi ska göra, berättar Patrik Kittel.

Att han så ofta är med på SM, jämfört med den yttersta eliten av övriga svenska ryttare, beror på antal hästar i stallet, menar Patrik Kittel.
– Hade jag haft en häst som ska gå i Aachen och på VM hade jag inte heller kunnat vara med. Jag är i den lyckliga situationen at jag har flera hästar på den här nivån.

Mycket snack om favorit

Patrik Kittel menar också att konkurrensen är bra, och nämner bland andra Johanna Due-Boje och Carl Hedin.
– Det är inget som är självskrivet, man får rida så bra man kan. Går Fuhur fint och felfritt så är han bra nog att kunna vinna, det är inte den stora frågan. Det är mycket snack om att jag är favorit, men jag hade vunnit Grand Prix med 77 procent en gång och hästen fick en krok i kinden och vi fick åka hem.

Kolla in en video med Patrik Kittel och Fuhur från tidigare i våras här nedanför.

View this post on Instagram

 

A post shared by Patrik Kittel (@patrikkittel)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden