Krönika
11 mars 2019 17:12

Andreas Jönsson: ”Detta försvårar väldigt mycket för hingstägare”

Krönika"En sak som varit debatterad i många år är att hingstarnas bruksprovsgodkännande enbart gäller i Sverige. Detta försvårar väldigt mycket för hingstägare som vill att deras hingstar ska kunna verka i flera förbund." Läs mer i Andreas Jönssons senaste krönika.

Andreas Jönsson: ”Detta försvårar väldigt mycket för hingstägare”
Andreas Jönsson är Ridsports gästkrönikör. Foto: Anna Nyberg

Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 4, som gavs ut den 28 februari.

Bruksprovet är i gång. Jag har följt provet de senaste 25 åren. Under dessa år har det hänt mycket och många förändringar har införts.

En sak som varit debatterad i många år är att hingstarnas bruksprovsgodkännande enbart gäller i Sverige. Detta försvårar väldigt mycket för hingstägare som vill att deras hingstar ska kunna verka i flera förbund. Hade vårt prov varit accepterat av de andra förbunden, hade förtjänstmöjligheterna för hingstägarna ökat och hingstarnas marknadsvärde stigit. Detta kan i sin tur ge ringar på vattnet så att fler vågar investera i intressanta hingstar.

Enklast måste vara att prata med de stora ledande förbunden i Europa och ta reda på hur vårt prov ska utformas så att de kan acceptera det.

I Tyskland håller sportproven på för fullt (går att se i arkivet på Clipmyhorse). Jag måste säga att jag gillar dessa prov där hingstarna först går en träning, sedan visas upp med egen ryttare, för att avslutningsdagen testas av en testryttare. Allting kommenteras av domarna och avslutas med att poäng delas ut.

Hingstarna som deltar är fyra och fem år gamla och kvaliteten på både hästar och ryttare är varierande. Hingstarna kommer inte enbart från Tyskland utan till exempel Holland, Danmark och Sverige har också hingstar med.

De som sitter i den svenska avelsvärderingsnämnden, AVN, är ytterst kompetenta och kommer säkert att välja ut bra hingstar i år också. Jag anser att de ska sätta ribban högt och inte godkänna för många. Uppfödarnas dom mot de hingstar som inte håller tillräckligt hög klass är hård och då är det bättre att de blir ridhästar.

Sedan har vi det här med öppet eller stängt/tyst prov. Vi har en tradition med öppet prov med kommentarer från AVN. För min del kan det kvitta om provet är öppet eller tyst, det viktigaste är att AVN individuellt kan testa varje hingst som de vill och inte efter en förutbestämd mall. Detta gäller både hopp- och dressyrtestningen. AVN ska inte behöva tänka på att någon hingstägare ska komma i efterhand och säga att deras hingst fick göra på ett sätt medan en annan hingst fick göra på ett annat. Det måste vara upp till AVN vad som ska testas.

Med tanke på att det kontrolleras hur hårt nosgrimmorna sitter på snart sagt varenda lokal/regional/elittävling så borde detta kollas även på bruksprovet. Hingstars munnar är definitivt något som förärvs. Det är lika bra att börja med en noggrann kontroll redan på bruksprovet. Lycka till allihopa, nu är våren snart här!

Andreas Jönsson driver utbildnings- och försäljningsstall tillsammans med Sandra Sterntorp och selekterar föl till Elitfölauktionen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 4, som gavs ut den 28 februari.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden