Dressyr
24 april 2023 19:22
Ridsportplus

Anna Svanberg satsar: ”Tillsammans blir vi starka”

FlyttHon är känd som något av en unghästspecialist, men har även ridit Grand Prix - nu tar Anna Svanberg ett stort steg, när hon satsar på karriären och lämnar Skåne för Stockholm och ett utökat samarbete med Kersö Equestrian. "Det här är en chans man bara får en gång i livet", säger hon.

Anna Svanberg satsar: ”Tillsammans blir vi starka”
Anna Svanberg och Vidar, här i 4-årsfinalen i Falsterbo i somras - valacken är en av de hästar som Anna och Kersö Equestrian äger tillsammans. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att hästfolk flyttar söderut i Sverige är vanligt, men det är inte lika många som gör tvärtom. Men så är fallet för unghästspecialisten Anna Svanberg – om några veckor går flytten från gården utanför Kristianstad till Kersö Equestrian på Ekerö utanför Stockholm.
– Ja, det är lite åt fel håll, säger Anna Svanberg med ett skratt.

Anledningen är ett samarbete som pågått under flera år, där Anna Svanberg har utbildat och tävlat Kersö Equestrians hästar. Numera deläger de även flera hästar tillsammans.

Bakom Kersö Equestrian står Eva och Jonas Kleberg, som tog över Kersö Gård 2006. Verksamheten föder upp hästar med dressyrinriktning, men är också engagerade inom travet genom Menhammars Stuteri.

– De har placerat en hel del hästar här hos mig, och sedan har jag varit uppe hos dem och ridit. Men det är ohållbart att åka fram och tillbaka. Först kom frågan lite som ett skämt, om jag inte skulle flytta upp, men sedan har beslutet vuxit fram.

Familjen stannar i Skåne

Anna Svanberg har en gård utanför Kristianstad i Skåne, som hon driver med sin man och dotter. Att ta beslutet att flytta till Stockholm, när familjen blir kvar i Skåne, har varit svårt.
– Men samtidigt är det väldigt tufft – jag har drivit egen verksamhet i många år och det blir bara svårare och svårare. Jag har många hästar i träning och efterfrågan är fortfarande stor. Men det är tungt, man behöver vara tillsammans för att nå mer framgång, konstaterar hon.

Jag får bara den här chansen en gång i livet.

Så när frågan om en flytt och en anställning blev konkret beslutade sig Anna Svanberg för att tacka ja.
– Jag känner att jag får bara den här chansen en gång i livet. Så nu måste jag ta den. De har alla möjligheter på Kersö. Avståndet är egentligen det minsta problemet. Jag känner att det är där jag vill växa som det är nu, att det är där jag kan växa.

Dottern Alice Svanberg, som blir 15 i år, rider också dressyr och tanken är att hon ska följa med Anna under sommaren men sedan åka tillbaka till Skåne när skolan startar i höst. Maken driver ett bageri och blir också kvar. Familjen planerar att ha kvar gården ett tag och låta andra driva verksamhet där.

Gemensam satsning

Ett par unghästar blir kvar i Skåne, men de som delägs med Kersö följer med. Det är en viktig del för Anna att hon inte ”bara” blir en anställd, utan att de nu påbörjar en satsning tillsammans.
– Jag är bra på en sak och de är bra på en sak. Tillsammans blir vi starka, det är det vi bygger på. De är väldigt noga med att ingenting ska forceras fram. Jag har haft kniven i ryggen i många år, och även om jag är väldigt driven själv så är det alltid en press på att man måste prestera. Här är det inte på det viset utan nu ska vi tillsammans driva fram det här.

En av hästarna som Anna Svanberg äger tillsammans med Kersö är den 5-årige Total Hope-sonen Vidar, som gått fint i unghästklasserna.
– Det var nog där det började växa fram, och sedan tänkte vi ”Ska vi inte göra något mer?”. Men de hade nog aldrig trott att jag skulle gå med på att flytta till Stockholm. Men jag känner bara ”varför inte”, berättar Anna med ett skratt.

Vill tillbaka till Grand Prix

Planen för framtiden är att inte bara ha unghästar – förhoppningsvis kan det bli fler rundor i Grand Prix för Anna Svanberg som startade de högsta klasserna senast 2016, då med godkände hingsten Hermes 1086.

– Vi har många planer, men det är inget som är ute och svävar i det blå. Det känns som att allt är gediget. Jag vet ju det med, det finns inga snabba genvägar. Det måste jobbas från grunden. Jag är väldigt förtjust i det här med unghästar, jag har mitt hjärta där. Men jag har ju också varit uppe och ridit de där högsta klasserna, så det är en dröm att kunna göra det igen. Det är lite det man brinner för.

Jag känner att jag har lite mer att ge.

Det är inte många dagar kvar till flytten går, vilket innebär mycket planering och organisering.
– Jag ser mycket fram emot det. Jag tror att det kan bli en väldigt rolig grej. Mina närmaste stöttar mig, och jag känner att jag har lite mer att ge. Jag vill gärna satsa fullt ut på det här, det känns väldigt inspirerande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden