Krönika
10 oktober 2019 12:59

Annelie Frank: ”Breeders borde få lyfta på egen hand”

SWB Equestrian WeeksRidsports reporter Annelie Frank summerar premiäråret för SWB Equestrian Weeks. Konceptet har fördelar, men för att bli en framtida dundersuccé krävs nu ett tydligt fokus konstaterar hon.

Annelie Frank: ”Breeders borde få lyfta på egen hand”
I år var det premiär för SWB Equestrian Weeks, där Breeders Trophy samsades med en rad nationella och internationella tävlingar i både hoppning och dressyr. Foto: Roland Thunholm

Det har blivit ett och annat Breeders genom åren för mig.

Jag har varit där som publik, hästägare, uppfödare, mamma till ryttare och reporter.

När jag på senare tid har sagt till folk i min närhet att jag skulle åka till SWB Equestrian Weeks har jag bara fått oförstående blickar. Nu är ju Breeders Trophy förvisso en del av SWB Equestrian Weeks, så visst hade jag kunnat säga att jag skulle till Breeders från första början, och inte väntat in de oförstående blickarna.

Vissa tider var det nästan spöklikt tomt i gångarna

När Breeders blev SWB Equestrian Trophy hände det saker.

Vissa tider var det nästan spöklikt tomt i gångarna och mellan byggnaderna på Flyinge. Och den enda gången det hettade till riktigt publikmässigt var under Charlotte Dujardins testridning av de 4-åriga dressyrfinalisterna första helgen.

Jag kan inte bestämma mig för om konceptet med att byta namn på arrangemanget och släppa in ”vanliga tävlingar” höjer eller sänker statusen för Breeders. Av det jag har sett är jag dock övertygad om att nymodigheten skapar tätare band mellan sport och avel.

Tävlingsryttare, uppfödare och unghästspecialister hade mycket tid att hänga runt varandra, knyta kontakter och snacka häst. Samtidigt kändes det inte som om det blev mer utrymme för själva Breeders. Fälttävlanschampionatets avgörande terrängprov krockade till exempel med de 4-åriga hopphästarnas final.

Nu gäller det för arrangörerna att hålla blicken på bollen

För mig är Breeders i sig ett så viktigt och prestigefyllt arrangemang att det borde kunna lyfta och få ännu högre status på egen hand. Men om det nu inte är så, behöver ju något göras. Detta kan vara rätt sätt, men jag hoppas att arrangören Swede Horse har haft just lyftet för Breeders i tanke när SWB Equestrian Horse Weeks introducerades.

Om det i stället blir så att Breeders försvinner in i två tävlingsveckor på riksanläggningen vore det riktigt sorgligt.

SWB Equestrian Weeks var väl genomfört som arrangemang för att vara första gången. Nu gäller det för arrangörerna att hålla blicken på bollen – och bestämma sig för att bollen är Breeders.

Hoppas jag.

Och detta samtidigt som runtomkring-tävlingarna måste hålla hög klass om publiken ska orka ta sig till Flyinge i två veckor.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden