Sport
4 september 2018 16:08

Ännu en ryttare avstängd: Tävlade trots kvarka på anläggningen

UPPDATERADDisciplinnämnden har stängt av ännu en ryttare. Ryttaren tävlade trots att det fanns konstaterad kvarka på gården och domen blir sex månaders avstängning.

Ännu en ryttare avstängd: Tävlade trots kvarka på anläggningen
Ännu en ryttare har stängts av. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Lazor Photography/Istock

Tidigare i dag berättade Ridsport om en ryttare och hästägare som stängs av efter att ha tävlat trots misstänkt virusabort hos en häst som gick på ett bete som tillhör den gård som tävlingshästen stod på (läs mer om det här). Disciplinnämnden har kommit med ännu ett avstängningsbeslut gällande en ryttare tävlade på en nationell tävling, trots att två ponnyer som just anlänt till ryttarens anläggning hade konstaterad kvarka.

Veterinär rekommenderade isolering av stallet vid provtagningsdagen, vilket var två dagar innan ryttaren skulle resa till tävling. En dag senare kom positiva kvarkasvar, men likväl reste ryttaren till tävlingen ytterligare en dag senare och använde då samma transport som de nyköpta ponnyerna hade rest i då de kom till gården.

Sex månaders avstängning

Ryttaren har bland annat uppgett att ponnyerna aldrig har varit i kontakt med tävlingshästarna då de förstnämnda ska ha stått i karantän flera fastigheter bort. Enligt anmälaren skiljs de båda stallen dock bara åt av en smal väg. Den anmälda ryttaren uppger vidare att transporten rengjordes enligt råd från SVA innan tävlingshästarna transporterades i den.

Disciplinnämnden skriver bland annat att  ”alla hästar som befunnit sig i det isolerade stallet, transporten eller på anläggningen omfattas av de utfärdade rekommendationerna om isolering. (…) Att transporten rengjorts ändrar inte denna bedömning, då risk för indirekt smitta föreligger.”

”Disciplinnämnden anser att det rör sig om en allvarlig förseelse, vilken har utsatt andra hästar för fara. Ryttaren var medveten om förekomsten av kvarkan samt risken för smitta.

Ryttaren valde trots detta att åsidosätta tävlingarnas regler samt nonchalera veterinärens rekommendationer avseende isolering. Annan påföljd än avstängning kan inte komma ifråga” skriver nämnden och dömer ryttaren till sex månaders avstängning, fram till början av mars månad 2019.

Med anledning av de aktuella fallen påminner Ridsportförbundet nu om smittskydd och det ansvar ryttare och hästägare har – läs mer på förbundets site.


 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden