Hoppning
15 februari 18:00
Ridsportplus

Ännu en världscupvinnare lämnar Grevlunda: ”Jag vill se vilka dörrar som kan öppna sig”

Nya äventyrEfter tio år på Grevlunda går Stephanie Holmén vidare för att satsa i egen regi.

Ännu en världscupvinnare lämnar Grevlunda: ”Jag vill se vilka dörrar som kan öppna sig”
Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow var i sitt esse på Falsterbos stora gräsbana i somras. Foto: Haide Westring

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är nu tio år sedan den lovande 20-åriga ryttaren Stephanie Holmén började som beridare på Grevlundagården hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. En världscupseger, ett SM-guld och ett oräkneligt antal unghästchampionatsegrar senare har hon nu tagit det svåra beslutet att stå på egna ben. 

– Det är enormt blandade känslor, inget beslut man tog över en natt. Men nu är det dags, säger Stephanie Holmén som nu alltså går vidare efter tio år. 

Hon går inte till ett nytt jobb. Nu är planen att bygga upp sitt eget. Hon kommer att stå helt på egna ben, inte heller ansluta till sambon Carl-Walter Fox verksamhet. 
– Jag vill göra en egen satsning och se hur långt jag kan nå. Först och främst behöver jag hästägare, någon som vill göra en satsning tillsammans med mig. Men jag har inte spikat någon plan, jag vill se vilka dörrar som kan öppna sig. 

– Men jag vill jobba med bra människor och fina hästar.

Söker någon med samma hästtänk

Steffi tänker inte sluta innan man har hittat en ersättare. 
– Hon har lovat att vara med och rekrytera sin efterträdare. Vi söker någon som har väldigt mycket talang precis som hon, någon med ett lika mjukt ridsätt. Men det är också viktigt att det är en bra person, som kan representera oss och som passar in i teamet, säger Lisen Bratt Fredricson.

Jag har aldrig hört henne säga något negativt om en häst. Hon är en otrolig förebild.

Lisen Bratt Fredricson om Stephanie Holmén

Det blir stora skor att fylla, Stephanie Holmén har gjort allt ifrån att tävla 5-åringar till att debutera en lång rad hästar i 1,50.
– Det ska vara någon som har samma hästtänk och kärlek till hästen som Lisen, Peder och alla vi här har. Jag lämnar inte förrän det känns hundra procent rätt, säger Steffi.

Lisen avslöjar inte om hon har några namn på en önskelista, men kille eller tjej spelar ingen roll och det måste inte vara en svensk ryttare.

Men får man vara 1,90 som Peder?
– Nja, kanske är det bra med en lite mindre ryttare, tror Steffi.

Matchar Peders filosofi

Även för Lisen är det väldigt känslosamt med det kommande avskedet.
– Vi har haft sådana otroliga framgångar med unghästar, jag kan inte räkna hur många hon har tagit upp. I vardagen är hon alltid så positiv och jag beundrar henne verkligen när det inte blir önskat resultat och hon bara funderar på vad hon själv kunde göra annorlunda. Jag har aldrig hört henne säga något negativt om en häst. Hon är en otrolig förebild.

Framförallt menar hon att Steffi har passat in så bra hos dem.
– Jag tror att hennes och Peders filosofi matchar varandra väldigt bra. Båda rider väldigt mjukt, men han är 1,90 och hon är ganska kort, så de har olika inverkansposition. Peder hjälper henne mycket på marken men hon har en otrolig förmåga att få hästarna att hoppa bra. 

Allt det stora som jag fått göra med Sparven, hon gav mig ett sådant enormt karriärlyft.

Stephanie Holmén

– I början var jag med och stöttade henne men de senaste 5-6 åren har hon skött allting själv. Det hon har lärt sig av mig är kanske att välja ut hästar, tror Lisen.

Men några gånger i början var Lisen och Peder väldigt fundersamma. 
– Hon ville åka ner och träna hos Rolf-Göran hela tiden. Men hon kunde väl träna med oss? Sedan förstod vi att det var för att Carl-Walter var där. 

– Det känns både sorgligt och bra. Sorgligt att hon lämnar oss men det ska bli spännande att följa hennes resa, säger Lisen.

Tacksam för Sparven

Nyligen skildes Steffi från sin topphäst Sparven, Flip’s Little Sparrow. Efter många år och stora internationella framgångar pensionerades hon från sporten för att nu verka i aveln. Kanske är världscupsegern med Sparven i Stuttgart 2018 hennes största framgång. 

– Allt det stora som jag fått göra med Sparven, hon gav mig ett sådant enormt karriärlyft. Jag känner en sådan tacksamhet till Astrid Ohlin gav mig förtroendet, hon är ju egentligen Peders hästägare. Ja, jag är så tacksam mot alla hästägare som gett mig chansen.

Blir rörd över att se tillbaka

Men det är inte bara de internationella framgångarna som Steffi tar med sig, arbetet med unghästarna har varit lika viktigt för henne.
– Vi har ju lyckats vinna alla championat som går att vinna och producerat och sålt hästar till internationella toppryttare, hästar som blivit världsstjärnor. Man blir rörd när man tänker på hur mycket vi har gjort tillsammans.

Jag har också fått vara med på Grevlundas och Peders resa.

Stephanie Holmén

Hon konstaterar att hon varit på Grevlunda hela sitt vuxna liv.
– Från 20 till 30. Det har format mig som person och som ryttare. 

Men hon kan också se vad hon själv har varit med och format.
– Jag har också fått vara med på Grevlundas och Peders resa. När jag kom hit var det mindre och Peder var en av de bästa i Sverige. Sedan blev han världsetta och hela företaget har vuxit. Jag känner mig hedrad att just jag har fått vara med och bygga upp verksamheten och även fått vara en del av Peders resa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden