Dressyr
13 juli 2018 16:27

Äntligen fick Carl Hedin vinna i Falsterbo

FalsterboCarl Hedin har visat unghästar i Falsterbo under många år, men aldrig lyckats ta hem en seger. Med sin egen Davalerian var han i en klass för sig i 4-åringarnas dressyrfinal, och äntligen var det Carl Hedin som fick leda ärevarvet.

Äntligen fick Carl Hedin vinna i Falsterbo
Härlig seger i 4-årsfinalen blev det för Carl Hedin och Davalerian - på prisutdelningen satt han dock på El Tigre. Foto: Pernilla Hägg

I strålande sol avnjöts finalen av Folksam Open för de 4-åriga dressyrhästarna. Läktarna runt dressyrbanan var full av intresserad publik som följde de glänsade ekipagen. Ryttarna lotsade skickligt fram de unga hästarna, som alla gjorde ett avslappnat och harmoniskt intryck trots alla yttre störningsmoment med högtalare, fladdrande flaggor och folk som hela tiden är i rörelse runt om arenan.

4-åringarna rids två och två, men eftersom det var ojämnt antal deltagare bestod sista gruppen av tre hästar.

180713_falsterbo_pernillahagg_darlingtonvh
Jeanna Högberg på Darlington VH (SWB val e Dalwhinnie-First Wish, uppf Torsten Hansson Häst AB) Foto: Pernilla Hägg

Jeanna Högberg på Darlington VH (SWB val e Dalwhinnie-First Wish, uppf Torsten Hansson Häst AB) belönades med 72,7 procent, och fick beröm för framförallt sin samarbetsvilja och rakriktning. Domarparen trodde att det här var en häst med potential för framtiden.

180713_falsterbo_pernillahagg_davalerian2
Carl Hedin på Davelerian (WESTF val e Dante Weltino OLD-Vivaldi, uppf Heinrich Kampeneyer) Foto: Pernilla Hägg

Caral Hedin på sin egen Davelerian (WESTF val e Dante Weltino OLD-Vivaldi, uppf Heinrich Kampeneyer) var en häst som var med på noterna och bar upp sig bra. Han fick höga betyg rakt igenom och galoppen bedömdes vara den främsta av gångarterna – den var speciellt fin i längningarna där han även hade förmågan att komma tillbaka. Han visades avspänd och i fin form och domarna var eniga om att det här var en häst för framtiden. Totalt blev det 85 procent i betyg, vilket skulle räcka hela vägen till seger.

180713_falsterbo_pernillahagg_campere
Martin Ågevall med Camper E (SWB hingst e Ampere-Münchhausen, uppf Kicki Månsson) Foto: Pernilla Hägg

Martin Ågevall och Camper E (SWB hingst e Ampere-Münchhausen, uppf Kicki Månsson) belönades med 74,1 procent. Camper E fick beröm för att röra sig mjukt med god elasticitet, och det allmänna intrycket var gott.

180713_falsterbo_pernillahagg_buskhagaszhakti
Einar Kristoffersen på Buskhaga Zhakti (OLD val e Blue Hors Zack-Sandro Hit, uppf Malin Holmgren/Stall Busthaga) Foto: Pernilla Hägg

Einar Kristoffersen visade Buskhaga Zhakti (OLD val e Blue Hors Zack-Sandro Hit, uppf Malin Holmgren/Stall Busthaga) som belönades med 76,7 procent. Zhakti visade upp lätta taktmässiga rörelser där speciellt galoppen berömdes för sin goda mekanik.

180713_falsterbo_pernillahagg_formalin
Ida-Linn Lundholm med Formalin 1345 (SWB hingst e Floricello-D-Day, uppf Lennart Nyström) Foto: Pernilla Hägg

Ida-Linn Lundholm red den godkända hingsten Formalin 1345 (SWB hingst e Floricello-D-Day, uppf Lennart Nyström). Han visade upp en ren och luftig trav där domarna önskade lite mer aktivitet bak. Galoppen var luftig, Formalin var lätt i framdelen och vann mycket mark. Han fick beröm för sitt goda uppförande och belönades med 81,7 procent, vilket skulle räcka till en tredje plats.

180713_falsterbo_pernillahagg_demand
Yvonne Österholm och Demand 1344 (SWB hingst e Ampere-Don Schufro, uppf Per-Arne Persson) Foto: Pernilla Hägg

Ytterligare en godkänd hingst visades fram genom Demand 1344 (SWB hingst e Ampere-Don Schufro, uppf Per-Arne Persson), som reds av Yvonne Österholm. Demand visade upp en bra galopp och det visade upp god bärighet och ett fint allmänt intryck. Totalt blev det 78,5 procent.

180713_falsterbo_pernillahagg_dorthaesmindesrockey
Jacob Nörby Sörensen Dorthesmindes Rockey 1373 (DWB hingst e Blue Hors Rockefeller-Sam-Sam, uppf Vera & Bent Holm) Foto: Pernilla Hägg

Warm up-vinnaren Dorthesmindes Rockey 1373 (DWB hingst e Blue Hors Rockefeller-Sam-Sam, uppf Vera & Bent Holm) riden av Jacob Nörby Sörensen visade upp rund och aktiv galopp och han fick beröm för sin bärighet och lösgjordhet. Betyget blev 83,1 procent och det blev en andra plats för Rockey, som även han är godkänd hingst.

180713_falsterbo_pernillahagg_fitforfun
Frida Söderqvist med Fit for Fun (OLD val e Fiderbach-Licotus, uppf Josef Pieper) Foto: Pernilla Hägg

Frida Söderqvist red Fit for Fun (OLD val e Fiderbach-Licotus, uppf Josef Pieper), som visade fram sina bästa sidor vid samling. Domarna tror detta är en häst som har framtiden för sig. 81,3 procent blev resultatet.

180713_falsterbo_pernillahagg_aqua
Linn Larsson på Aqua (OLD sto e Tomahawk-Skovens Rafael, uppf Lennart Nyström) Foto: Pernilla Hägg

Aqua (OLD sto e Tomahawk-Skovens Rafael, uppf Lennart Nyström) reds av Linn Larsson, och stoet bedömdes vara en mjuk och samarbetsvillig häst som belönades med 79,3 procent.

180713_falsterbo_pernillahagg_retina
Jeanna Högberg och Rétina (SWB sto e Skovens Rafael-Quarterback, uppf Lennart Nyström) Foto: Pernilla Hägg

Jeanna Högberg och Rétina (SWB sto e Skovens Rafael-Quarterback, uppf Lennart Nyström) kom tvåa i warm up-en, och hon fick beröm för sina övergångar i trav, och även Rétina tror domarna är en häst för framtiden – resultatet blev 81,2 procent.

180713_jennyschwielerstaaf_carlhedinimg_8975
Carl Hedin med El Tigre (WESTF val f-14 e Escolar-Charming, uppf Ansgar Westrup) Foto: Jenny Schwieler Staaf

Carl Hedin startade även sin El Tigre (WESTF val f-14 e Escolar-Charming, uppf Ansgar Westrup), som hade en bra galopp med fina längningar och han belönades med 77,6 procent.

Det var en lycklig Carl Hedin som äntligen fick stå som segrare i Falsterbo.
– Jag har visat unghästar i flera år men aldrig vunnit, berättar Carl för Ridsport.
Davalarian, eller Lukas som Carl kallar honom, köptes för ungefär ett år sedan. Carl berättar att han blir mer och mer positivt övertygad över Lukas kvalitéer.
– Han är alltid så otroligt positiv och det är enkelt med honom hela tiden.

Carl är medveten om att det kommer upp- och nedgångar med unga hästar, men han var lycklig över att Lukas var inne i en så stark period just nu. Oavsett resultatet så tycker ändå Carl att det är erfarenheten för hästen som är den främsta belöningen vid en så stor tävling som Falsterbo.
– Tävlingsmomentet är egentligen sekundärt, förklarar Carl.

Nu ska Carls båda 4-åringar Lukas och ”Tage” få av sig skorna och få komma ut på ett härligt sommarbete. För tillfället finns inga nya aktiviteter inplanerade för dem utan det tar Carl vid ett senare tillfälle. Förhoppningen är i alla fall att han kommer kunna behålla Lukas så länge som möjligt.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden