Dressyr
16 maj 2018 11:58

Rétina vann dressyrhästarnas första Falsterbokval

FalsterbokvalNär årets första kval till de 4-åriga dressyrhästarnas Folksam Open vid Falsterbo Horse Show var det Rétina som tog hem segern. Lotsad av Jeanna Högberg fortsätter hon sin planerade väg som en framtida Grand Prix-häst.

Rétina vann dressyrhästarnas första Falsterbokval
Tillsammans med Jeanna Högberg vann Rétina årets första Falsterbo-kval för 4-åriga dressyrhästar. Foto: Privat

Vid de regionala dressyrtävlingarna hos Sällskapet Segersta Sportryttare reds i torsdags årets första kval till Folksam Open dressyr för 4-åriga hästar på Falsterbo.

Kvaltävlingarna rids i ”Dressyrprogram för 4 åriga hästar 2008”. Hästarna bedöms en och en inne på banan, och bedömningen görs i ”Allmänt intryck för Unga Hästar 4 år”. Från varje kvaltävling går de tre främst placerade hästarna vidare till Falsterbo.

I år rids kvalen på följande platser:

Sällskapet Segersta Sportryttare 10 maj
Klippans Ridklubb 27 maj
Särö Ryttarförening 2 juni

Skulle någon av de tre främst placerade vid de kommande kvalen vara en häst som redan kvalificerat sig går platsen till nästa häst i resultatlistan. Utöver de tre bästa som kvalificerar sig från respektive kvalplats är det ytterligare tre hästar som kvalificerar sig. Dessa är de tre hästar med de tre bästa resultaten utöver de tre främst placerade hästarna från alla kvalplatser sammanlagt.

Segrade i Segersta gjorde Skovens Rafael-dottern Rétina, riden av Jeanna Högberg – höga betyg rakt igenom gav ett slutresultat på 85 procent. Strax bakom placerade sig Camper E riden av Mads Hendeliowitz på 84,6 procent, och den tredje att kvalificera sig från Segersta var Fit for Fun riden av Frida Söderqvist med 81,2 procent.

Köpt som föl

Rétinas seger var till stor glädje för ägaren Nina Bengtsson, som köpte stoet när hon var föl. Redan i fjol visade Rétina att hon är en dressyrtalang för framtiden när hon vann unghästtestet i Strängnäs med 80 procent.
– Vi åkte inte till Breeders i fjol utan hon fick ta det lugnt och växa på sig lite. Men nu när hon är lite mer vuxen satsar vi både på Falsterbo och Breeders, berättar Nina Bengtsson för Ridsport.

Fanny Häwerdahl Hallberg hjälper Nina med ridningen av unghästarna, och det är hon som rider Rétina till vardags.
– Sedan har jag tagit hjälp av Jeanna Högberg som får rida henne på tävlingar, jag tycker Rétina är värd den satsningen för det är en magisk häst.

Tanken är nu att Jeanna ska rida Rétina upp i klasserna genom alla unghästår, och Ninas plan är att själv få rida henne i Grand Prix så småningom, något som Nina berättar att Jeanna också är sugen på.
– Så vi får väl slåss om henne i Grand Prix-klasserna sedan, säger Nina med ett skratt.

Här ses några filmklipp från kvalet som Nina lagt ut på sociala medier:

Kvalificerade till Folksam Open dressyr för 4-åriga hästar:

Jeanna HögbergRétina (SWB sto f-14 e Skovens Rafael-Quarterback, uppf Lennart Nyström) 85%
Mads HendeliowitzCamper C (SWB hingst f-14 e Ampere-Münchhausen, uppf Kicki Månsson) 84,6%
Frida SöderqvistFit for Fun (OLD val f-14 e Fiderback-Licotus, uppf Josef Pieper) 81,2%

Mads Hendeliowitz var tacksam för att få rida andraplacerade Camper C:

Glad för sin kvalplats var tredjeplacerade Frida Söderqvist:

Fullständigt resultat
Proposition Folksam Open dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden