Ponny
30 juni 2018 20:06

Äntligen fullträff: Individuellt hoppguld till Sverige

GuldFyra individuella hoppfinaler avgjordes under lördagen på NM, tre för ponny och en för children. Det blev ett mycket prydligt facit för Sverige med en medaljör i varje klass och det hela toppades med ett guld av Alma Carlén.

Äntligen fullträff: Individuellt hoppguld till Sverige
Alma och Corsica Q tog guld på NM. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Individuella hoppfinaler stod på schemat i dag på NM i norska Drammen. Precis som på dressyrbanan var grannarna från syd tuffa och la beslag på guld efter guld.

Sverige säkrade dock tre ponnymedaljer: Silver till Julia Andersson/Magneto Sprite i kategori B, brons till Thea Gånehed/Woodfield Night Light i kategori C och brons till Sally Wikner/Mystic Impact i kategori D.

När det var dags för children att göra upp om medaljerna kom slutligen den svenska fullträffen. Alma Carlén, 14, och Corsica Q (SWB, sto, f 2008, e Cartier-Levantos II, uppf/äg Eva Olausson) var med i det svenska silverlaget i går och hade radat upp nollor under mästerskapet. Till sist var det bara två ekipage kvar i slutstriden.

Guldkänning innan omhoppningen

Den danska ryttaren före Alma hade ett ner och det var rejält guldläge när Alma gick ut för sin absolut sista runda. Det gällde att hålla ihop det in i det sista.

– Jag var ganska nervös, mest på första och sista hindret. Jag kunde rida lite långsammare och säkrare, och när vi gick i mål felfritt visste jag att guldet var klart. Jag kan nog fortfarande inte riktigt förstå det, säger en överlycklig Alma som alltså var den enda children-ryttaren som hoppade genom hela NM med ett helt prickfritt protokoll.

Nmbronsalmahh
Guldekipaget med Corsica Q:s ägare och uppfödare Eva Olausson. Foto: Helena Holm

Corsica Q ägs av sin uppfödare Eva Olausson. Alma berättar skrattandes att Eva nog tyckte lite synd om henne när Alma tränade för Eva på pappas häst och tyckte att en ”riktig” häst var mer på sin plats.

Således upplät Eva Corsica Q åt den unga ryttaren – och det visade sig vara ett lyckat drag. Eva är själv på plats under NM.

– Det här är jätteroligt för mig som uppfödare, ägare och tränare, säger hon om framgången.
– Jag har tävlat Corsica själv innan och det är ett väldigt lyckat samarbete med Alma, som är en riktig talang. Jag är aktiv främst på unghäst-nivå nu och rider mina egna uppfödningar, och det är roligt att kunna bidra och stötta en yngre ryttare på det här viset.

På SM kom det unga ekipaget tvåa och nu, i sitt första och sista children-NM tillsammans då Alma har uppnått maxåldern 14 år, blev det alltså guld.

”Hon är perfekt”

– Corsica är jättesnäll. Hon lyssnar, ställer upp och gör allt man ber henne om. Hon är bara helt perfekt, säger Alma.

Alma har just fått sig ett kallt dopp i den blå vattengraven och tinat upp en stund i ett varmare bad. Hon tror att det vankas middag för att fira i kväll.
– Men först ska jag gå till Corsica nu, säger Alma som förstås ska tacka sin guldhäst ordentligt för den rakt igenom felfria insatsen under mästerskapet.

Almas guld var Sveriges fjärde guld under NM. De tre tidigare har tagits i lag: Young riders i hoppning, kategori D i hoppning och kategori C i dressyr.

Ännu en dag återstår på NM och då blir det hoppfinaler för juniorer och young riders individuellt, samt dressyrfinaler för children, juniorer och young riders individuellt.

Resultat

Juliaanderssonsilvernmhh
Julia Andersson och Magneto Sprite fixade ett silver i B-ponnyernas uppgörelse. Foto: Helena Holm
Theagånehedbronsnm
Thea Gånehed och Woodfield Night Light tog brons i kategori C. Foto: Helena Holm
Sallywiknerbronsnmhh
Brons till Sally Wikner och Mystic Impact i kategori D. Foto: Helena Holm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden