Porträtt
3 september 2020 11:00
Ridsportplus

Apan fick Cornelia att byta riktning

DressyrNär Cornelia Johansson fick Chabot, alias ”Apan”, var siktet inställt på juniortoppen i dressyr. Men det egensinniga stoet tvingade henne att tänka om. I dag är hon lycklig över den väg hon har valt tillsammans med sin ”Magic Monkey”.

Apan fick Cornelia att byta riktning
– Hon var lite bråkig när hon var yngre, hon var en apa, så då blev det ”Apan”. När hon bodde med Carl i England fick hon ett internationellt namn också, och ”Magic Monkey” fick hon heta när hon skötte sig bra. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon står i ett elitsatsande dressyrstall och drömde själv om att rida i juniorlandslaget. Men ödet ville annorlunda. Eller rättare sagt hästen. När Cornelia Johansson tog över tyglarna på Carl Hedins forna tävlingskamrat Chabot (f -07, e First Wish-Palermo, uppf Ulrika Bynander), även kallad ”Apan”, blev inget som hon hade tänkt sig.

Framgångarna på dressyrbanan har uteblivit och det minst sagt egensinniga stoet är en ständig utmaning. Men efter drygt två år tillsammans har Cornelia Johansson hittat sin egen väg framåt med Apan. Långa galopper på stranden, hoppning och terrängridning varvat med ett par dressyrpass i veckan för Carl Hedin har varit nyckeln till samförstånd.
– Att vi inte bara rider runt i cirklar på dressyrbanan tror jag är viktigt för att hon ska hålla motivationen uppe i dressyren, och för att hon ska må bra mentalt, säger Cornelia Johansson, och tillägger att just Apans mångsidighet var något som hon föll för från första början.
– Det roligaste med henne är att vi verkligen kan göra vad som helst tillsammans. Jag har alltid älskat att rida varierat, det gjorde jag med mina ponnyer och det ville jag fortsätta göra när jag gick över på häst. Även Apan är van vid varierad ridning, efter tiden hos Carl.

Tävlandet är inte den stora drivkraften

Att stå på Särö Stable, som drivs av landslagsryttaren Emma Jönsson, med ett flertal unga dressyrryttare på toppnivå i stallet, var lite tufft till en början när kemin med Apan inte ville infinna sig. Men under resans gång har Cornelia Johansson känt att tävlandet egentligen aldrig har varit hennes stora drivkraft, även om suget efter rosetter finns kvar.
– Jag hade förhoppningar om att tävla ganska högt och vara med i landslaget, men jag släppte det efter ett litet tag. Jag tycker det är roligt att tävla och se hur långt jag har kommit, men det har aldrig motiverat mig på samma sätt som att åka till stallet och bara ha det mysigt med min häst, säger Cornelia Johansson som tidigare tävlat lag-SM och SM på ponny.

I höstas skapade Cornelia Johansson ett eget Instagramkonto, @magicmonkey.official, där hon delar med sig av Apans egenartade karaktär. På kontot ikläder hon sig Apans persona i form av underhållande bildtexter till filmer och bilder med ”fails” där Apan visar sitt mest uttrycksfulla jag. Det är kicksparkar och krumbukter, och det är bakbenskonster – men det är också ekipagets första terrängträning. Allt är med glimten i ögat. Kontot har på kort tid fått en stor skara följare. Men den som tror att Apan står på bakbenen varje dag i veckan tror fel.
– Många verkar tro att hon är så jämt, men det är en jätteliten del av vardagen. Hon har starka åsikter om exakt allting, och hon är väldigt bra på att uttrycka dem. Hon är speciell, men 99 procent av tiden är hon hur snäll som helst. Lite bus visar ändå att hon är glad. Det har jag inget emot om hon sköter sig resten av tiden.

Kan bli lite passiv

Att det inte riktigt har klickat på dressyrbanan går åt båda hållen, förklarar hon.
– Det handlar mest om vår kommunikation, hon vill bestämma själv och har inte sett mig som hennes ledare. Hon tycker det är lite onödigt att jobba ibland, och jag är inte direkt den bestämda typen som ryttare. Men att det inte har gått så bra på tävling är ju mitt fel också. Jag har inte så mycket ”fighting spirit” och kan bli lite passiv. Om Apan då inte tycker att det är nödvändigt att lyssna på mig från början, då är det klart att vi tappar det på banan.

Img_4692
– Carl tyckte inte ens att jag skulle provrida henne. Han trodde att hon skulle vara för stor och för svår för mig. Men sedan blev han övertalad och provridningen gick jättebra. Jag provade flera gånger och gillade henne jättemycket. Foto: Susanne Högdahl

Förutom att rida varierat lägger Cornelia Johansson även ner mycket jobb vid sidan av sadeln. Hon pysslar med Apan i stallet, de går promenader och Carl Hedin lär henne att tömköra.
– Jag har försökt jobba upp ett band med henne på marken, och det har hjälpt mycket i ridningen. Det känns som att vi har kommit en bra bit på väg, jag har hittat ett superbra sätt att få henne motiverad och vilja lyssna på mig. Men hon vill helst ha kommandot själv.

Drömmer om att även komma ut på hoppbanan

Snart tar Cornelia Johansson studenten och siktar på att läsa vidare på hemmaplan i Göteborg. Då kan hon även fortsätta rida Apan som vanligt. Förutom att tävla lite dressyr, ekipaget har tävlat upp till Medel-svår A:1, drömmer hon också om att komma ut på hoppbanan. Att rida terräng är också väldigt roligt.

Den perfekta kompotten för Apan, som har gjort lite av varje innan. Hon har gått upp till Intermédiaire II med Carl Hedin samt både fälttävlan och 1,20 i banhoppning. Med Cornelia Johansson har Apan fått allt det – plus långa barbackaturer.
– Jag är en riktigt barbackatjej, det har jag varit sedan ponnytiden. Det är bra balansträning och otroligt mysigt. Man kommer också närmare varandra och får en helt annan kommunikation.

Img_4832
Cornelia Johansson vill gärna ta föl på Chabot. Foto: Susanne Högdahl

Förhoppningen är också att ta föl på Apan i framtiden. Stoet har ett föl sedan tidigare, som gått unghäst-VM i dressyr, Simmebros Martell (e Insterburg).
– Jag har hört att hon var en väldigt bra mamma, vilket man kanske inte hade kunnat tro.

Trots att resan stundom har varit tuff, kan inte Cornelia Johansson tänka sig ett liv utan Apan.
– Jag har lärt mig så otroligt mycket på henne och kan inte tänka mig en bättre häst. Varje ridpass med henne är roligt, oavsett om vi rider dressyr, hoppar eller galopperar i full fart på stranden. Jag skulle inte byta henne mot någon häst i världen. Jag älskar verkligen Apan och varje dag med henne är gudomlig.

”Cornelia inspirerar mig”

Carl-hedin6-171026-rt-(1)
Carl Hedin Foto: Roland Thunholm

I egenskap av tränare och tidigare ryttare, är Carl Hedin en stöttepelare för Cornelia Johansson i vardagen med Chabot. Och han är full av beundran inför sin strävsamma och nytänkande elev.

Carl Hedin red Chabot åt uppfödaren Ulrika Bynander innan Cornelia Johansson tog över tyglarna. Han har också tränat Cornelia sedan ponnytiden och driver sin verksamhet på Särö Stable. Carl Hedin liknar Apan vid en katt, som går sin egen väg och har nio liv, samtidigt som hon är supersmart och har en otrolig ridbarhet.
– Jag har alltid känt att jag kan rida henne genom eld, säger han.

Uppfriskande och inspirerande resa

Att följa Apans fortsatta resa tycker han både är uppfriskande och inspirerande.
– Cornelia rider för att det är kul och för att hon tycker om att umgås med sin häst, inte för att få rosetter. Hon är intresserad av hur långt hon kan ta sin relation med just den här hästen – det tycker jag är coolt.

I egenskap av fullfjädrad influencer kan han bara berömma det arbete som hon lägger ner på Apans Instagramkonto.
– Hon är otroligt duktig på sociala medier och kan verkligen bygga ”content” runt sin häst. Hon ger Chabot den här skruvade personligheten, i stället för att måla upp den perfekta bilden.

Fakta

Cornelia Johansson

Namn: Kellie Cornelia Johansson.

Ålder: 19 år.

Bor: I lägenhet på Avenyn i Göteborg.

Familj: Mamma Maria, pappa Måns, storebror Casper och hundarna Dixie och Nemo.

Gör just nu: Laddar för att börja läsa på kandidatprogrammet i media och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Största meriter: Tävlat internationellt på ponny och tagit lagsilver på ponny-SM.

Meriter med Apan: DM-silver i dressyr.

Ogillar: När kul ”fails” inte hamnar på film.

Mitt starkaste hästminne: När mitt finger blev avbitet.

Drömmer om: Att ta föl på Apan.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden