Veterinärt
18 maj 2021 06:20
Ridsportplus

Appen som indikerar hälta

Ingrids insikterEtt internationellt forskningsprojekt har resulterat i en algoritm som klarar av att klassificera vilken gångart hästen rör sig i. Algoritmen ligger som grund för en app som ska kunna användas om inte hästen går rent - det här är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång. Fler nyheter hittar du här.

Appen som indikerar hälta
Ny app kan hjälpa till att upptäcka hälta. Foto: Sabine Brose/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En algoritm som klarar att klassificera om hästen rör sig i skritt eller trav och vilket ben som är i kontakt med marken, är resultatet av ett internationellt forskningsprojekt. Den har i sin tur blivit grund för en app som nu testas. Om allt slår väl ut kan hästägare snabbt analysera hästens rörelsemönster via appen i sin mobiltelefon och kunna kontakta veterinär i tid om hästen inte går rent.

    Algoritmen är resultat av samarbete mellan forskare vid SLU i Uppsala och universiteten i Zürich, Bern och Utrecht, i en studie som omfattade 220 hästar. Deras 82 664 steg i skritt och trav registrerades med mankens och korsets rörelser. I en utvärdering av algoritmen genom analys av 120 hästars rörelser, var noggrannheten 99,98 procent. Endast fyra steg klassificerades fel.

    Appen kommer varken att ställa diagnos eller ersätta veterinär. Däremot kan den ge information till veterinären vid hältutredning och tipsa hästägaren om att uppsöka veterinär på grund av att hästen rör sig orytmiskt. Tekniken säger något om hur liksidig rörelsen är mellan höger och vänster sida. Därigenom kan man upptäcka låggradiga hältor bak, vilket är svårt att se med blotta ögat.

    Källa: Reliable and clinically applicable gait event classification using upper body motion in walking and trotting horses. C Roepstorff et al. Journal of Biomechanics 2021.


    Nytt rotavirus hos föl

    Veterinärerna vid Gluck Equine Research Center i USA har identifierat ett nytt rotavirus hos nyfödda föl med diarré. Sådana fall har drabbat flera stuterier i Kentucky denna vår.

    Det nya viruset kunde inte upptäckas vid vanlig diagnostisk test för rotavirus A, som det finns ett vaccin mot. Vidare undersökning pågår.


    EEG visar välbefinnandet

    I Frankrike har forskare låtit nio hästar stå på stall och nio hästar vara ute på bete. Alla fick ha ett headset på sig med elektroder som registrerade hjärnvågorna – aktiviteten i hjärnans nervceller. Skillnaden i resultat (till beteshästarnas förmån) visar att hjärnvågor är ett tillförlitligt sätt att mäta välbefinnande hos hästar.

    Fakta

    Tre saker som skiljer ponnyer från stora hästar

    • Ponnyer är lättfödda och behöver mer motion än de flesta tror för att inte bli feta och/eller få metaboliska störningar.
    • Medan en stor häst normalt äter 2,5 procent av sin kroppsvikt per dygn, kan en ponny klämma i sig närmare fyra procent om tillfälle ges.
    • Ponnyer är finurliga och brukar kunna krypa under staket eller öppna boxdörrar om de är motiverade av foder.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden