Avel
28 december 2018 18:55
Ridsportplus

Årets premieringar: Tyska avelshingstar under lupp

AnalysDe tyska avelsförbunden har sållat fram årets hingstar som fått ett godkännande eller till och med premie. Se vilket blod som är på frammarsch och vilka hingstar som är ”still going strong”.

Årets premieringar: Tyska avelshingstar under lupp
Sagoboksvackra Ristretto (e Zonyx ox-Summertime) är uppfödd och ägd av Monica Lindstedt, Stjärnbro Gård utanför Nyköping. Här tillsammans med Hauke Jäger som utbildat och visade hingsten. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trakehnerförbundet är det enda  tyska förbundet som fortfarande har en stängd stambok. De godkänner dock engelska eller arabiska fullblod, angloaraber eller shagyaaraber. Eftersom trakehnerhästarna är kända för att vara mycket ädla, är det många andra förbund som använder dem för att förädla sin dressyravel, medan de inom hoppaveln används väldigt lite.

Gribaldi  (f -93 e Kostolany-Ibikus) är ett exempel på en trakehnerhingst som använts flitigt inom dressyraveln, han är mest känd som Totilas pappa.

En hingst som används mycket just nu är Gribaldis sonson Millenium (f -08 e Easy Game-E H Ravell) som står på Gestüt Sprehe. Han hade söner som godkändes i flera olika förbund och hos Trakehnerförbundet godkändes två, varav en blev premiehingst. Segerhingst blev Kattenau e Honoré du Soir-Perechlest.

Tyskhingst

Även en svensk hingst godkändes, Ristretto e Zonyx ox-Summertime, uppfödd och ägd av Monica Lindstedt, Stjärnbro Gård utanför Nyköping. Han är något så ovanligt som en sporthingst med ett arabiskt fullblod som far. Hingsten såldes på auktionen till Signe Kirk Kristiansen som äger fadern, men också är en del av familjen som äger Lego.

Största i Tyskland

I Hannoveranerförbundet visades 93 hingstar, vilket gör detta till den största premieringen i Tyskland.  Här utses ingen segerhingst men totalt godkändes 46 dressyrhingstar varav tolv utsågs till premiehingstar. 16 hopphingstar godkändes varav sju fick premie.

För svensk del var det extra intressant att så många som åtta avkommor till Bon Coeur (f -12 e Benetton Dream-Sandro Hit, ägd av Lövsta Stuteri) tagits ut till premieringen. Domarna var mycket imponerade av dessa hingstar, som utgör Bon Coeurs första årgång. Sju godkändes och två blev premiehingstar.

Nr_42-10-18-12-2159
Bon Coeurs första årgång gav godkända söner i flera förbund. Denna ue Vivaldi fick premie i Hannover. Foto: Kiki Beelitz

Vivaldis söner var också väldigt framgångsrika. Alla fem som visades godkändes. Eftersom tre av dem togs ut som premiehingstar var Vivaldi den som hade flest premierade söner. En av dessa var en ståtlig fux e Vivaldi-Desperados som fötts upp av Anna och Gunnar Genfors i Helsingborg.

Veneno hade sex avkommor, tre godkändes och två blev premiehingstar. En e Veneno-Fidertanz ägs av Andreas Helgstrand.

Nytt prisrekord

Bland hopphingstarna hade Cornet Obolensky tre söner på plats. Alla tre godkändes, men ingen blev premiehingst. Stakkato Gold hade två söner, båda blev premiehingstar.

På auktionen som avslutade premieringen såldes 50 godkända hingstar till ett snittpris av 130 960 euro. En premiehingst e Vivaldi-Dancier satte nytt prisrekord för alla förbundsauktioner i Tyskland och såldes till Andreas Helgstrand och Paul Schockemöhle för svindlande 201 0000 euro, drygt 20 miljoner kronor.

Bland hopphingstarna blev en e Kannan-Stolzenberg dyrast och såldes till irländaren Cian O’Connor för 150 000 euro.

”Ny standard”

Holsteinerförbundet hade länge en stängd stambok och tillät bara främmande blod i form av engelska fullblod och angloaraber. Under senare år har de insett att detta inte längre är hållbart om de vill hänga med i den internationella utvecklingen och har inlett något som kallas ”avelsförsök med utvalda främmande hingstar”. Detta blev mycket tydligt under årets premiering då dessa fadershingstar hade många avkommor på plats.

– Årets premiering satte en ny standard för användandet av främmande blod i vår avel konstaterade också Thomas Nissen, avelsledare för Holsteinerförbundet.

– Avkommorna till Cornet Obolensky och Kannan visar tydligt att främmande blod kombinerat med våra värdefulla prestationsstammar kommer att ha stor betydelse för vår avel i framtiden.

Fyra ”dressyrbetonade”

Holsteinerförbundet är starkt fokuserat på hoppning och hade i år fyra hingstar med som kallades dressyrbetonade. En av dessa godkändes – men den var efter Casall-Conteur och hoppade bra.

59 hingstar visades och den stora stjärnan, Casall, dominerade tillställningen med sina avkommor. I katalogen fanns sju söner till Casall (varav tre godkändes) och fem söner till Casalls son Cascadello I (varav en godkändes). Cornet Obolensky hade fem anmälda hingstar och fyra av dem godkändes.

25 godkända

Totalt godkändes 25 hingstar och sju utsågs till premiehingstar. Cadilo (e Casall-Diarado) utnämndes till segerhingst och såldes till Italien på den efterföljande auktionen för 155 000 euro. Han är född hos och ägdes av Klaus-Peter Wiepert i Neuratjensdorf. Både Cadilos mor och mormor har lämnat hästar som gått svår internationell hoppning. Hans mormor är dessutom mor till avelshingsten Lord Calypso.

Nr_17-charisto-11-18-01-0328
En av Casall-sönerna, Charisto (ue Christo), köptes av Lena och Benny Zeiloth, Eklunda Stuteri, tillsammans med Stuteri vd Heffinck i Belgien för 50  000 euro. Foto: Kiki Beelitz

En av de väldigt eftertraktade Casall-sönerna, Charisto (ue Christo), köptes av Lena och Benny Zeiloth, Eklunda stuteri, tillsammans med Hubert Hammerlink från stuteri vd Heffinck i Belgien för 50 000 euro. Christo kommer från den berömda Bühnestammen som kanske är mest känd för avelshingsten Come On (f -85 e Cantus-Landgraf) som tävlades på högsta internationella nivå av Ralf Schneider.

I Sverige har vi haft hingstarna Castor och Coventry från samma mödernelinje men även Lord Caletto och Thunder van de Zuuthoeve kommer från Bühnestammen.

Uppdelat i två

Oldenburgerförbundet är uppdelat i två delar, en för hopphästar (OS) och en för dressyr (OL). 38 hingstar med hopp- och 45 med dressyrstam visades.

Två hingstar med svenska ägare/delägare blev godkända. En e Johnson-Rohdiamant uppfödd i Tyskland men ägd av 2M2 Horses in Båstad AB och en e Diamond Hit-Florencio I, också uppfödd i Tyskland men ägd av Johan Ifverson och Helgstrand Dressage.En mycket stor andel av hingstarna var uppfödda och/eller ägda av danska aktörer och ytterligare några köptes till Danmark.

Ol-koerung In Vechta - PraemierungSegerhingst E Grand Galaxy Win-don Schufro
I Oldenburg korades en son till Grand Galaxy Win ue Don Schufro till segerhingst. Ägare är Helgstrand Dressage och HH Horses. Helgstrand Dressage fick ytterligare tre hingstar godkända i förbundet. Foto: Kiki Beelitz

Helgstrand visade totalt fem hingstar, varav fyra blev godkända och en e Grand Galaxy Win-Don Schufro, uppfödd av HH Horses och ägd av HH Horses & Helgstrand Dressage, utsågs till segerhingst bland dressyrhingstarna.

Blue Hors visade två hingstar och den e Jazz-Ampere godkändes.

Oldenburg godkände också den tredje helbrodern, Morricone III, e Millennium-Rubin-Royal uppfödd av Heinrich Vahle och ägd av Albert Sprehe. Morricone I hade tre söner som godkändes i år varav en blev premiehingst.

49 godkända

Totalt godkändes 29 dressyrhingstar och sju togs ut som premiehingstar. 20 hopphingstar godkändes och sex fick premie.

En hingst e Don Diarado-Conthargos uppfödd av Marion Diese och ägd av Zuchthof René Tebbel utsågs till segerhingst bland hopphingstarna. Hans far Don Diarado vann med Maurice Tebbel Globals Champions Tour i Hamburg och tog lagbrons vid VM i år. Stona i mödernelinjen har lämnat många framgångsrika hopphästar.

Även här dominerade Cornet Obolensky med sex visade söner, fem godkända och två erhöll premie.

Äldre modeller

Vid Westfalenförbundets premiering var den allmänna åsikten att många av dressyrhingstarna var av den äldre modellen och inte så imponerande, medan hopphingstarna höll hög klass och glänste med sin hoppning.

Av 45 dressyrstammade hingstar godkändes 22. Baccardi (e Belissimo M-De Niro) hade tre söner med och två av dem godkändes. Benicio (e Belissimo M-Velten Third) hade fyra söner på plats varav tre godkändes, medan Borsalino (e Boston-Fidermark) hade fem avkommor i katalogen.

Fyra av dem visades och en blev godkänd. Fürstenball (e Fürst Heinrich-Donnerhall) hade två söner till bedömning och en godkändes. Bon Coeur hade en son med även här, den godkändes och utsågs dessutom till premiehingst.

Som segerhingst bland dressyrhingstarna utsågs en son till Dancier ue Floriscount.

Många godkända

23 hopphingstar visades. Av dem godkändes så många som 16.

Cornet Obolensky, som föddes i Belgien, slog igenom i Westfalen som avelshingst och sätter fortfarande sin prägel på hoppaveln här. Han hade fyra söner med varav tre godkändes, men han fanns också med i härstamningen på ett stort antal av de övriga hopphingstarna.

Intressant är att For Pleasure (f -86 e Furioso II-Grannus) fortfarande är mycket eftertraktad som avelshingst. Han hade två avkommor på plats och båda godkändes. En av dem, ue Nabab de Rêve, utsågs dessutom till segrare bland hopphingstarna.

Nr_69-11-18-10-1403
For Pleasure (f -86 e Furioso II-Grannus) håller än och är far till segerhingsten i Westfalen ue Nabab de Reve. Foto: Kiki Beelitz

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden