Debatt
3 december 2013 13:15

Återigen ett sätt att undergräva ponnyidrottens framtid.

Jag har flera gånger skrivit inlägg angående priser vid ponnytävlingar. Vi ser att fler och fler går över till stor häst tidigare och tidigare mycket p g a att det är för dyrt att tävla ponny. Nu kommer nästa slag mot ponnytävlingar. S k stilbedömningar avgör ett SM. Fler ryttare kommer lämna ponnystadiet tidigare om detta inte ändras eller ve och fasa utvecklas. Att 11 ekipage kan gå felfritt i 3 starter visar på duktiga ryttare och ponnier. Hoppning ska bedömmas utifrån antal fel samt tid. I den ”vanliga utbildningsvärlden” så fortbildar man läraren ( t ex mattelärare) när resultaten är svaga. I stället för stilbedömningar så borde ridsportförbundet införa gedigna kurser för tränare. Dessa måste sedan lyftas fram som en merit för tränaren som fortbildar sig. Endast då kan vi få resultat.

Barn och ungdomar som rider på SM nivå är duktiga framåtsträvande individer som inte ska bli så nesligt behandlade som nu är gällande.

Jag är väl medveten om att jag inte har den status eller någon tränarutbildning som gör mig till någon form av överhet eller nestor. Men jag har varit ute med 3 döttrar i 20 år på ponnytävlingar och har sett och upplevt en hel del. Jag är ute på olika tävlingar i olika nivåer 3 av 4 helger. Vi tar 2 föl om året och det är en stor glädje att se dem utvecklas samt att följa dessa på tävlingsbanorna.

Därför blir jag bestört att läsa Lotta Björes kommentarer. Lever jag i ett annat universum? Att skriva ”Låt bli att rida SM” visar på arrogans och brist på lyhördhet.

Att komma med skräckpropaganda om ambulanser är inte relevant. Hur ofta kommer ambulansen när ryttarna rider höga klasser? Felen i höga klasser är oftast rivningar, sällan vägring eller avfallning. När ambulansen kommer har ryttaren oftast ramlat av i samband med en vägring och det är nästan alltid på låga höjder.

Att även göra ett uttalande om att de ” bästa ponnyerna inte hinner med” är skrämmande. Vad är en bra ponny. Jo, den är snabb och hinderklok. Kombinationen med en bra liten ryttare gör en vinnare. Med 11 felfria ryttare är det skandal att bara fyra får fortsätta.

Det har även framförts åsikter om att vi har för dåliga ponnier i Sverige. Att aveln inte fungerar som den ska. Det kommer den inte göra så länge föräldrar inte är villiga att betala för en bra ponny. Varje 3-åring jag säljer under 35 000 kronor är en förlust. Då kan man lätt räkna ut vad en tränad och tävlad 6-åring ska kosta för att ge vinst. I stället har Sverige blivit ett land där flera oseriösa handlare dumpar det ena lastbilslasset efter det andra utan att veta vad de säljer vidare till unga ryttare. Då får vi ryttare som har ponnyer som knappt är ridbara. Det finns ju ofta en anledning till att de säljes i ”storpack”. Givetvis finns det duktiga och fantastiska importer men det är inte de som svämmar över på marknaden. Kanske det lugnar sig när nu den störste av våra oseriösa handlare sitter häktad.

Till ridsportförbundet: 1. Fortbilda tränare 2. Stöd en bra avel för sunda friska hästar. 3. Inför bra premier till ryttarna så de stannar kvar längre på ponnystadiet. Det ger fler välridna ponnier på till salumarknaden. Annars får ponnyn ständigt nya ryttare som snabbt går vidare till stor häst. Det är de sista åren i ens ponnykarriär man är duktigt nog att utveckla ponnyn.

Endast så kan svenska ponnyekipage bli famgångsrika.

Ponnymamma

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden