Sverige
15 november 2023 08:30

”Att hästar fostrar driftighet har också blivit ridsportens förbannelse”

DebattOm ridskolorna ska överleva måste kommunerna inse allvaret i dagens situation. Det skriver debattörer från Svenska Ridsportförbundet i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

”Att hästar fostrar driftighet har också blivit ridsportens förbannelse”
Den svenska ridskolemodellen är unik, men de skenande kostnaderna är ett hot som kommunerna måste ta på allvar skriver debattörerna. Foto: iStock

Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda har tillsammans med ordförandena i samtliga ridsportdistrikt skrivit under debattartikeln i Dagens Samhälle, där ridskolornas tuffa läge beskrivs, i tider med skenande kostnader.

”Hos oss suddas åldersgränser ut och ridsport blir ofta ett livslångt intresse. Förutom att ridning ger fysisk träning är det ett sätt att komma ifrån stress, släppa skärmen och träffa nya vänner” skriver debattörerna och beskriver hur den svenska modellen är världsunik med 470 ridskolor inom Ridsportförbundet, varav 70 procent drivs av ideella föreningar.

”Ridskolorna jobbar hårt för att hålla nere kostnaderna, men mycket ska rymmas i lektionspriset. Just nu är läget särskilt tufft. Kostnaderna för el och bränsle skenar och efter extremväder med torka och kraftiga regn har foderpriset skjutit i höjden. Detta kan slå hårt genom höjda priser och i värsta fall leda till nedläggning.”

Debattörerna hänvisar till en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) från 2019 som visar att ridsporten tar ett långt större ansvar för sina anläggningar än andra idrotter.

”Frivilligengagemanget är värt att värna, men att hästar fostrar driftighet har också blivit ridsportens förbannelse. Finns det rent av en förväntan hos kommunerna på att ridsporten ska fixa allt på egen hand?  Ridskolorna kan inte lämnas åt sitt öde när kostnaderna ökar från alla håll. Vissa kommuner har insett allvaret, men det är viktigt att fler sluter upp” skriver debattörerna bland annat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden