Dressyr
13 september 2015 08:00

Åtta ryttare färdiga för Friends

Traditionsenligt avslutades kvalserien Lövsta Future Challenge Dressage på Djurholms ridklubb under klubbens elitdressyr. Ņtta finalbiljetter stod på spel för unga ryttare och unga hästar. Nu är det klart vilka som får rida final på Friends arena. Uppdaterad text 08:00.

Åtta ryttare färdiga för Friends
Kvalvinnaren Per Sandgaard med sin främsta supporter Pether Markne.

Under lördagen reds det femte och sista kvalet i Lövsta Future Challenge Dressage. De fyra första kvalen gick i Intermediaire II och det sista kvalet, samt finalen, rids i FEI Grand Prix U25. Därmed var Djursholmskvalet första gången under Lövsta Future Challenge-säsongen som ekipagen fick möjlighet att prova på finalprogrammet.

I avdelningen för unga hästar upp till elva år kom nio ekipage till start och finalbiljetterna gick till Gunilla Byström, Per Sandgaard, Mattias Jansson och Charlotte Haid-Bondergaard.  Segrade gjorde Per med Final Cut (val f-04, e Federweisser–Carismo) på 68,526 procent. Även finalklara Mattias Jansson gladdes åt biljetten:
– Det är jätteroligt att det har gått så bra. Dock var kanske dagens start på Djursholm vår sämsta, vi fick miss i bytena i vartannat men överlag var det helt okej, säger Mattias i ett pressmeddelande.
 
Familjen Melin hade en fin dag. Hannes tog ledningen i unghästchampionatet och samtididgt vann hans stallkollega tillika syster i Djursholm. Det var i Grand Prix för de unga ryttarna, under 25 år, som Tove Melin segrade med Lortzing 25 (val f-01, Longchamp–Furinos) på 65,659 procent. Tove har dessutom kvalat två hästar till Friends, både Dawson 5 och Lortzing 25.

– Det är jättekul, men jag är lite chockad, säger Tove i pressmeddelandet och tillägger:
  –I Lidköping startade jag bara Dawson, där debuterade vi Intermediarie och jag gjorde det lite med inställningen ”jag testar”. Det visade sig att han höll undan för motståndet bättre än jag väntat mig. För varje kval har målbilden att kvala båda hästarna till finalen blivit alltmer tydlig.

Tove måste välja vilken häst som får följa med till Friends och än är det oklart vem som får uppdraget.
– Det kan jag inte svara på än. I dagsläget hade Dawson fått åka, men jag kommer bestämma mig närmre inpå, dagsformen får avgöra.

Genom sina resultat idag säkrade Mathilde Hannell, Tove Melin, Ida Kristoffersson och Lina Andersson biljetterna till Friends. Att Mathilde Hannell, i topp efter samtliga kvaltävlingar, var finalkvalad blev klart redan efter förra kvalet i Norrköping.
 – Nu känns det verkligen på riktigt, nu kan jag slappna av en stund för att sedan börja fokusera på att förbereda oss inför Friends. Det ska bli superkul, säger Mathilde.
Finalen rids under Sweden International Horse Show i Friends den 27 november. Då får vinnaren i respektive avdelning 40 000 kronor.
 
Grand Prix avslutade dagen hos Djursholms RK och  segern gick till Charlotte Haid-Bondergaard och Triviant (val f-00, e Olivi–Saluut). 69,633 procent blev slutsumman i deras protokoll.

Finalklara i LFCD
Unga Ryttare


Mathilde Hannell, Deela Mae  148 p.

Tove Melin, Dawson 5  130 p eller Lortzing 25  114 p.

Ida Kristoffersson, Rolex TP  94 p.

Lina Andersson, Sargon  74 p.

Unga Hästar

Mattias Jansson, Constantine P  120 p.

Per Sandgaard, Final Cut  120 p.

Gunilla Byström, Vectra  118 p.

Charlotte Haid-Bondegaard, Roberto Des Frettes  118 p.

Resultat Djursholm
Slutställning Lövsta Future Challenge Dressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden