Sport
1 augusti 2019 09:52
Ridsportplus

”Även barn kan bryta mot regler och det måste hanteras”

Barn och domareOpedagogiska domare kan göra tävlandet till en mardröm för barn.
− Domarna måste tänka på hur de uppträder mot barnen, säger en mamma vars dotter blev stoppad precis före start.
Ridsport har pratat med bland andra domarfortbildare och landslagsledare om ämnet.

”Även barn kan bryta mot regler och det måste hanteras”
Barn som tävlar kan komma helt ur balans om överdomaren går för hårt fram strax före start. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ponnyryttaren var precis på väg in för att rida sitt dressyrprogram när hon blev stoppad av överdomaren. På ponnyns träns satt en otillåten snabbhake. Haken plockades bort men dottern kom ordentligt ur balans. Hon påbörjade ritten men fullföljde inte utan avbröt.

    − Det var hennes tredje tävling, så allt var fortfarande nytt. Visst, vi gjorde fel som hade en sådan hake, men ingen hade sagt något på de tidigare tävlingarna och överdomaren gick onödigt hårt fram, säger mamman.
    − Jag har full förståelse för regelverket, men sättet detta hanterades på var under all kritik, fortsätter hon.

    Det här är bara ett av flera exempel på liknande incidenter där både barn och föräldrar har blivit upprörda under tävling, bland annat för att ingen tidigare har påpekat att de ridit med fel utrustning.

    Pytt Hamberg, landslagsledare för ponnydressyr och tidigare med i arbetsgruppen kring barns tävlande, kommenterar:
    – Det här är väldigt svårt, för även om domare och överdomare gör rätt enligt regelverket så kan det tas emot väldigt olika av barnen. Därför är det svårt att få det att landa på ett bra sätt.

    − Även barn kan bryta mot regler och det måste hanteras. Jag skulle önska att tränarna tog ett större ansvar för sina elever, även när det gäller utrustning, säger Pytt Hamberg.

    HŠst
    ”Jag skulle önska att tränarna tog ett större ansvar för sina elever, även när det gäller utrustning”, säger landslagsledare Pytt Hamberg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

    Ny utrustning skapar förvirring

    Ulf Wilken är dressyrdomare och utbildare av dressyrdomare och överdomare.
    – Utrustningsfrågor kan få väldigt stora proportioner. Nya typer av huvudlag och bett har skapat förvirring på senare år. Vi är också medvetna om att alla överdomare inte sköter detta på bästa sätt, säger han.

    − Jag skulle gärna se att föräldrar och tränare tar större ansvar för att ponnyerna har rätt utrustning.

    – Vi har också en ny skrivning i årets TR i dressyr, som innebär att överdomare som ser felaktig utrustning under framridningen ska tala om det och ge ryttaren chans att rätta till felet.

    Regler som ska följas

    Bengt Sånesson är domare och domarfortbildare inom hoppning:
    − Vi har mycket diskussioner på fortbildningarna om hur barn ska bemötas och om de ska behandlas mildare. Samtidigt har vi regler som ska följas och det är heller inte bra om domare och överdomare undviker att ingripa när det gäller barn.

    − Det bästa är att tala om snällt och vänligt vad som gäller. Man kan säga ifrån på många olika sätt och jag tror att de allra flesta vet hur man pratar med barn, säger Bengt Sånesson.

    Samtidigt har vi regler som ska följas och det är heller inte bra om domare och överdomare undviker att ingripa när det gäller barn.

    Dressyr-TR om felaktig utrustning

    Om felaktigheter i utrustningen upptäcks innan ekipaget kommit in på tävlingsbanan, uppmärksammas ryttaren på felaktigheten och ges tillfälle till rättelse genom muntlig tillrättavisning. Är rättelse inte möjlig ger överdomaren startförbud för ekipaget.

    Upptäcks felaktig utrustning under ritten medför detta poängavdrag eller uteslutning efter beslut av domarordföranden. (TR II mom 211)

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 12/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden