Världen
13 juni 2020 09:37

Avstängda tränaren förnekar anklagelserna om sexövergrepp

Förnekar övergreppDen amerikanske hopptränaren som nyligen stängts av på livstid efter uppgifter om sexuellt utnyttjande av minderårig förnekar alla anklagelser. Robert McDonald får även stort stöd av sin hustru Debbie McDonald som är det amerikanska dressyrlandslagets coach.

Avstängda tränaren förnekar anklagelserna om sexövergrepp
Anklagelserna om sexuella övergrepp slår hårt mot familjen, menar paret McDonald. Arkivbild: iStock

Tidigare i veckan meddelade amerikanska ridsportförbundet att hopptränaren Robert ”Bob” McDonald stängts av på livstid av U.S. Center for SafeSport efter uppgifter om sexuellt utnyttjande av minderåriga. Robert McDonald går nu ut och förnekar anklagelserna helt och hållet. Samtidigt begär han en oberoende prövning av fallet, vilket han menar skulle fria honom helt från anklagelserna om de sexuella övergreppen som går 47 år tillbaka i tiden.

Den 73-årige tränaren får starkt stöd av sin hustru Debbie McDonald, OS-ryttare och coach för det amerikanska dressyrlandslaget. ”Sanningen kommer att komma fram. Han är oskyldig”, skriver hon på Facebook. Robert McDonald uppger också att han och familjen fått stort stöd av många sedan nyheten kom ut. Detta rapporterar Dressage News.

Gör grundliga utredningar

I augusti förra året stängdes den amerikanske hopptränaren och före detta förbundskaptenen i hoppning, George Morris, av på livstid efter liknande anklagelser. Även han förnekade allt och överklagade avstängningen. Denna avslogs dock i november och avstängningen permanentades.

U.S. Center for SafeSport gjorde i samband med detta följande uttalande till The Chronicle of the Horse:
”Det spelar ingen roll hur stor någon är inom sin sport, eller hur gamla anklagelserna är – alla ska stå till svars för sina handlingar. Atleter och andra idrottsdeltagare måste uppmuntras att stå upp för vad som är rätt och slå tillbaka mot det som är fel.”

I uttalandet gällande George Morris säger SafeSport även att deras uppgift är att göra grundliga utredningar innan de slår fast livstids avstängning:
”Offren i det här fallet blev inte bara utsatta för lidande under övergreppen, utan de får även utstå attacker inom sporten när de hade modet att berätta. Sådant gensvar är fel på så många sätt, och vi kan inte tillåta att sådant beteende fortsätter då det underminerar allt det positiva med att delta i en sport.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden