Sport
6 september 2019 17:15

Avstängningar efter spöanvändning och dopning

BeslutInternationella Ridsportförbundet har stängt av flera personer av olika anledningar. I ett fall handlar det om en OS-ryttare som slog en ponny så hårt att spöt gick av, ett annat fall handlar om häst som dopats med hormonet testosteron.

Avstängningar efter spöanvändning och dopning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Fallet med ponnyn gäller en belgisk OS-ryttare i fälttävlan som vid en träning ska ha suttit upp och slagit en elevs ponny med spöt så hårt att det gick av. Hen ska också ha dragit hårt i tyglarna.

Ryttaren, som är ångerfull och menar att hen ville hjälpa eleven med dennes ponny, har stängts av i nio månader. Detta berättar Internationella Ridsportförbundet på sin webbplats.

Händelsen rapporterades in tidigt i år, men avstängningen trädde i kraft i mitten av augusti. Ryttaren har möjlighet att överklaga avstängningen till Idrottens skiljedomstol, CAS.

En annan avstängning gäller en distanshäst, tävlandes för Förenade Arabemiraten i Storbritannien i juli. Prover som togs på hästen i samband med loppet innehäll hormonet testosteron vilket är förbjudet att använda på tävlande hästar. Hästens ryttare och tränare är nu avstängda i två år.

Mer information på FEI:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden