Sport
23 juli 2019 16:33

Häst ej i ”tävlingsbart skick” – ryttaren stängs av

DisciplinnämndenSvenska Ridsportförbundet har stängt av en ryttare efter att denne försökte starta en tävling med en häst som hade sår i munnen. Ryttaren ska också betala böter.

Häst ej i ”tävlingsbart skick” – ryttaren stängs av
Ryttaren försökte starta tävlingen med bett trots att tävlingsveterinären sagt att hon inte fick det. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var under en hopptävling i västra Sverige i maj som veterinären vid besiktningen av en häst ska ha uppmärksammat ett blödande sår i mungipan på den.

Veterinären sa då till ryttaren att den fick starta om den red med hackamore och meddelade överdomaren sitt beslut.

Lite senare ser överdomaren ryttaren inne på banan, där hon hade för avsikt att starta med hästen. Hästen hade då bett i munnen.

Överdomaren påminde ryttaren med att den endast fick starta med hackamore och ryttaren lämnade så banan.

Stängdes av

Ryttaren fick startförbud, tilldelades ett gult kort och stängdes av från tävlingen direkt.

Nu har disciplinnämnden tittat på fallet som de ser allvarligt på. ”De uppgifter överdomaren och veterinären har lämnat vinner stöd av de bilder och sms som finns i ärendet. Även ryttarens egna berättelse stödjer anmälarens uppgifter. Det noteras särskilt att ryttarens invändning är att hon inte uppfattat veterinärens krav på hackamore. Hen har inte ifrågasatt uppgiften om att hästen hade blödande sår i munnen. Hon har trots detta försökt starta hästen på bett.” skriver nämnden i sitt beslut där ryttaren döms för ohörsamhet mot funktionär/ häst ej i tävlingsmässigt skick.

Ryttaren själv menar att hon missförstått hela situationen och var ångerfull efter händelsen.

Disciplinnämnden dömer ryttaren att betala 1 500 kronor i böter, hon stängs också av under en månad.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden