Sport
27 juni 2019 10:02
Ridsportplus

Brott mot värdegrund kan leda till indraget uppdrag

StämmanDet krävs inte längre en fällning i domstol för att olämpliga personer ska kunna bli av med förtroendeuppdrag eller ryttarlicens. Nu räcker det med att någon bryter mot värdegrunden för att Svenska Ridsportförbundet ska kunna agera.

Brott mot värdegrund kan leda till indraget uppdrag
Förbundsstämman hölls i Sundsvall den 18 maj. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stadgeändringar brukar sällan vara den mest upphetsande punkten under en förbundsstämma i Svenska Ridsportförbundet. Men vid stämman den 18 maj togs en del ändringar som kan få långtgående betydelse.

− Stadgarna är själva skelettet i förbundet. De är inget nödvändigt ont utan en struktur som gör att vi kan leva upp till att vara en demokratisk organisation, sa Helena Carlsson, vice ordförande i Ridsportförbundet, vid stämman.

Hon är en av dem som har förberett stadgeändringarna och hon bär alltid med sig ett exemplar av stadgarna i sin väska.

Den stora förändringen är att både förtroendeuppdrag och ryttarlicenser kan återkallas ”om det framkommer sådana omständigheter att personen inte kan anses lämplig med hänsyn till ridsportens värdegrund”, som den nya formuleringen lyder.

Att vara ledare eller offentlig funktionär är ingen mänsklig rättighet.

− Att vara ledare eller offentlig funktionär är ingen mänsklig rättighet. Bara för att det inte finns en dom i domstol behöver personens beteende inte vara moraliskt rätt, säger Helena Carlsson till Ridsport.

Ridsport
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, och Helena Carlsson, vice ordförande i Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Samtidigt innehåller den nya formuleringen en risk för att godtyckliga bedömningar kan göras.
− Formuleringen ställer stora krav på oss som ska arbeta med stadgarna och det krävs att vi har tydliga strukturer som inte ger utrymme för godtycke. Det är möjligt att juridiska utskottet får fler fall att hantera med de nya stadgarna.

Överens om värdegrunden

Exakt vad ridsportens värdegrund innebär är inte fastslaget i stadgarna men finns beskrivet i andra dokument.

− Jag tror att vi alla är överens om värdegrunden. Det arbete som nu pågår handlar om att få ut värdegrunden i praktiken och verka för att den goda strukturen också leder till en god kultur inom all verksamhet i vårt förbund, säger Helena Carlsson.

Ytterligare en stor stadgeändring har nyligen beslutats, som också påverkar ridsporten. På Riksidrottsmötet, högsta beslutande organ i Riksidrottsförbundet, beslutades att föreningar alltid ska begära registerutdrag från polisen varje gång en person anställs eller anlitas för att arbeta med barn i föreningen.

− Många föreningar gör så redan i dag. Det är ett konkret sätt att visa omvärlden vad vi menar med vår värdegrund, säger Helena Carlsson.

Fakta

Ridsportens värdegrund

• Vi tar ansvar. Vi tar ansvar för våra hästar och ser till att hästen finns i en säker miljö. Vi agerar om hästen far illa.

• Vi respekterar. Vi respekterar alla och lever som vi lär. Vi står upp när något är orätt.

• Vi engagerar. Vårt engagemang för hästar och medmänni-skor är vår drivkraft.

• Vi sprider glädje. Vi sprider glädje och gemenskap i en trygg miljö.

• Vi är bäst tillsammans. Vi är schyssta och skapar förutsättningar för varandra att lyckas.

Skärmavbild 2019-05-22 Kl. 09.22.37

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden