Sverige
26 juni 17:25
Ridsportplus

Avsuttna lektioner för ökad hästkunskap: ”Ett vinnande koncept på många plan”

Träning från markenHos Göteborgs Fältrittklubb ser man ett ökat intresse hos eleverna för att lära sig mer om hästar utöver enbart ridningen. Därför satsar man nu mer på avsuttna lektioner i hästkunskap. Stallchef Therese Reimer berättar mer om gruppen där eleverna lär sig allt utom att rida. 

Avsuttna lektioner för ökad hästkunskap: ”Ett vinnande koncept på många plan”
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hur kom ni på konceptet med avsuttna lektioner?
  – Det är ett nytt koncept som vi kommer att börja med från och med i höst. Det hela började med att vi i personalgruppen diskuterade hur vi skulle kunna behålla de elever som slutade rida av olika anledningar. Det finns de som slutar rida när de är äldre, eller om de är rädda eller om de varit med om en olycka och därför inte kan rida. Det finns flera anledningar. Då landade vi i det här konceptet med en avsutten grupp.

  Vad kommer eleverna få lära sig vid dessa lektioner?
  – Det kommer att vara flera olika saker som till exempel att visa häst vid hand, löshoppning, longering, lastning, tömkörning eller hur man visar en häst vid veterinärbesök. Det blir en djupdykning i hästkunskap. Alla på ridskolan har vanliga teoridagar också, men här går vi mer på djupet och får möjlighet att följa hästarnas utveckling på ett annat sätt i exempelvis löshoppningen. Eleverna kommer få lära sig mycket av det som man vanligtvis inte gör i en vanlig ridgrupp. 

  Hur ser intresset ut hos eleverna?
  – När vi först lanserade det här fick vi väldigt bra respons. Det gjorde att vi släppte på en grupp till som nu också har blivit full, så nu har vi två fulla grupper. Det känns verkligen jättekul och vi tror att det kommer att ge väldigt mycket till både elever och hästar. Vi ser att det finns ett intresse hos eleverna att göra mer utöver att bara rida. Förhoppningsvis blir detta en ögonöppnare för fler, att teori också är roligt. Det känns helt rätt i tiden att kunna erbjuda detta för att inkludera fler. Det är en av våra ordinarie ridlärare som kommer att hålla i det, Maria Clauss, som också är taggad inför detta.

  Tror du att detta kan vara en trend som andra ridskolor kommer att ta efter?
  – Ja jag hoppas det, både att de som inte har liknande koncept tar efter och att de ridskolor som har det här väljer att utveckla det mer. Vi tror att det är jätteviktigt att försöka implementera mer av den här typen av undervisning på ridskolorna. Man når ut till en större målgrupp och jag tror även att det gynnar hästarna på många plan. Om man till exempel får in en ny häst till ridskolan så är detta ett bra sätt för den att vänja sig i ett sammanhang innan den slussas in till de vanliga ridlektionerna. Detsamma gäller konvalescenthästar som också kommer kunna slussas in i verksamheten på detta sätt. Så det kan vara ett vinnande koncept på många plan. Man kommer även ifrån matchandet i storlek mellan häst och ryttare. En vuxen person kan nu löshoppa en ponny och så vidare. 

  Vilka utmaningar finns med detta projekt?
  – Vid årsskiftet får vi utvärdera för att se hur ekonomiskt lönsamt det är. Men vi har också i åtanke att lönsamheten kommer ligga långsiktigt i att vi på det här sättet planterar ut mer kunskap till våra elever. Vi ser mest stora utvecklingsmöjligheter. Även eleverna kommer få vara med och utvärdera och berätta vad de skulle vilja lära sig mer om. Såklart måste vi säkerställa att det går ihop ekonomiskt, men annars ser jag bara fördelar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden